A Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola Hadik-díjban részesült

2014. december 11., 06:25 , 726. szám

Nagy megtiszteltetés érte a minap a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskolát: a Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium az iskola által alapított Hadik-díjat adományozta a tanintézménynek.A díjat a budavári I. kerületben található nagy múltú iskola alapította néhány esztendővel ezelőtt, melyet Hadik András magyar huszártábornokról neveztek el. Ebben az évben a Latorca-parti város magyar iskolája vehette át a gyönyörű huszárkardot ünnepélyes külsőségek közepette Budapesten. Ezzel a díjjal a munkácsi alma maternek a magyar kultúra értékeinek megőrzése és ápolása terén végzett munkája előtt tisztelgett a budavári testvériskola.

A történet tavasszal kezdődött: Munkács város és a budavári I. kerület testvérvárosi kapcsolatot létesített. Lengyel Zoltán munkácsi és dr. Nagy Gábor Tamás budavári polgármester a munkácsi városháza gyönyörű dísztermében írta alá az erről szóló szerződést. A két iskola vezetése ekkor találkozott először. A kapcsolat tovább erősödött szeptemberben, amikor a Budavári Önkormányzat szervezésében a Szentháromság téren megrendezett Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepének díszvendége volt Munkács. Lengyel Zoltán polgármesterrel egy nagy autóbusznyi küldöttség képviselte nagy sikerrel városunkat. A gyönyörűen felújított Mátyás-templomban Majnek Antal munkácsi megyéspüspök celebrált szentmisét. A Latorca-parti város pavilonjának kiállított értékei mellett színpadi produkcióra is volt lehetőség. Az előadások sorában a Brevis munkácsi egyetemi énekkar (amely még a Mátyás-templomban is tartott egy nagysikerű jótékonysági koncertet) és a Rusznák népi együttes szereplése mellett a munkácsi Rákóczi-iskola kisénekkara is nagy sikerrel szerepelt, valamint Popovics Béla is szót kapott két egymást követő napon Munkács és Kárpátalja művelődéstörténete kapcsán. A személyes találkozás a budavári iskola vezetésével tovább építette a két tanintézmény közötti kapcsolatot. Ennek egyik jele volt a Hadik-bálra szóló meghívás.

Schink István igazgató vezetésével érkezett meg a küldöttség Budapestre november 21-én. A Halászbástya és a Mátyás-templom tőszomszédságában található katolikus iskolában a diákok és a tanárok előtt tartott előadást Kárpátaljáról Popovics Béla, majd másnap a Hadik-bálon Endrédi Józsefné igazgató asszony köszöntője után röviddel nagy meglepetésünkre és örömünkre Makray Katalin köztársasági elnökné asszony Schink Istvánnak átnyújtotta a Mária Terézia híres magyar huszártábornokáról, császári táborszernagyról elnevezett díjat, a Miskolcon kovácsolt egyedi huszárszablyát. A bált megtisztelte még jelenlétével többek között Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere, Mikola István államtitkár, Rákay Philip, a Magyar Televízió vezérigazgató-helyettese, valamint Bencsik András, a Demokrata című hetilap főszerkesztője. Nagy sikert aratott a Kovács Valéria által vezetett munkácsi kisénekkar is. A tapsvihar nehezen engedte el a gyerekeket. Kenéz Dominika, Kobály Anna, Molnár Réka, Popovics Emese, Popovics Réka és Vántus Karolina gitárral, furulyával és hegedűvel kísért népdalcsokra nagy élmény volt mindannyiunk számára. A báli táncokkal párhuzamosan mód nyílt még arra is, hogy Szarka György előadásában Hadik Andrásról tudjon meg többet a hallgatóság, majd hogy Popovics Béla gondolatai nyomán a közönséget megérintsék Kárpátalja szépségei és értékei, valamint elgondolkodjon a hallgatóság a magyarság lelki és szellemi megújulásának szükségszerűségén.

A hazautazás előtt került sor annak a szerződésnek az aláírására, amelynek eredményeként a testvériskolai viszony hivatalosan is létrejött a két iskola között, amely, reményeink szerint, megteremti a lehetőségét a tartalmas együttműködésnek és a szoros baráti, emberi kapcsolatok kialakításának.

Popovics Béla, Munkács