A rózsahámlás

2014. december 11., 06:25 , 726. szám

Előbb fájásokat éreztem a fejemben, az izmaimban, az ízületeimben, és égő, viszkető érzést tapasztaltam a mellkasom egy részén, majd ott egy hét múlva megjelent egy gömbölyű, rózsaszínű kiütés, melynek a felső része be van esve, ég és viszket. Milyen betegségem lett, és miként kezelhetnek ki belőle? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy téglási olvasónk. Kérdéseit dr. Pauk Vladimirhoz, a Beregszászi Járási Bőr- és Nemibeteg-gondozó főorvosához továbbítottuk.

– Rózsahámlással állunk szemben, mely általában vírusos eredetű bőrbetegség, de vannak esetek, amikor bolha-, tetű- vagy atkacsípés nyomán alakul ki – indítja beszélgetésünket a főorvos. – Bármelyik testrészen megjelenhetnek a kiütések, de leggyakrabban a törzsön és a combokon jelentkeznek a gyulladási foltok. Általában kedvelt helyük a has, a mellkas és a bordák tájéka. Már az első sömör is rózsaszínű, gömbölyű vagy ovális formájú, a belső része pedig beesett. Az átmérője általában10-20 mm, de akár 5 cm is lehet. Ez az ún. anyasömör, mert ez keletkezik elsőként. Megjelenése előtt egy héttel a beteg fejfájásra, rosszullétre, az ízületekben és az izmokban érzett fájdalmakra panaszkodik. A nyirokcsomók megduzzadnak, s enyhe viszketegség és égő érzés jelentkezik ott, ahol később megjelenik az anyasömör. Majd két-három héten belül kisebb kiütések jelennek meg körülötte, melyek szimmetrikusan helyezkednek el, gyorsan terjednek, ovális formájúak, élénk rózsaszínűek, kicsit duzzadtak, s szintén enyhe viszkető, égő érzéssel járnak. Pár napon belül barnás-sárgás színt öltenek, a felületükön pedig hámréteg keletkezik. Az anyasömör kezd kevésbé élénk színűvé válni, s lassan kezd elmúlni, s 4-5 héttel az első felömlés után lassan kezd elmúlni a betegség.

– De aki nem akar várni és tűrni, milyen kezeléssel kúráltathatja ki magát a kórból?

– Az orvos által felírt antibiotikumokat, vírusölő gyógyszereket, antihisztaminokat (allergia elleni orvosságokat) kell szedni. Külsőleg gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő kenőcsökkel kell kezelni a beteg bőrfelületeket. A megbetegedett személyek a kúra alatt, ha csak lehet, ne végezzenek nehéz fizikai munkát, ne mosakodjanak forró vízzel, szappannal, szivaccsal. A kezelés minimum tíz napig tart, de akár 2-3 hétig is elhúzódhat.

Lajos Mihály