Programozási alapok – játszva

2014. december 12., 08:59 , 727. szám

Idén is csatlakozott a Kódolás Órája címet viselő kezdeményezéshez a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola. A diákok számára az intézmény Matematika és Informatika Tanszéke szervezte meg a „kódolásban” való részvételt.

A Kódolás Órája 2013-ban indult. Kiötlője a Code.org innovációkon alapuló non-profit cég és annak vezetője, Hadi Partovi. Aki belép a http://code.org/ címre, annak több megoldandó feladatsorból is lehet választania, különböző korcsoportok számára is találhatunk itt feladatokat. Ezek lényege, hogy a résztvevők a szó szoros értelmében nem programoznak, hanem apró részekből, csempékből vagy puzzle-darabkákra hasonlító elemekből állíthatják össze az utasítássorozatot. A munkafelület magyarul is elérhető, regisztráció sem feltétlenül szükséges hozzá. A regisztrációra a haladás elmentésére van szükség. Az egyszerű feladatok nem csupán számítógépről, hanem akár mobiltelefonról, táblagépről is elvégezhetőek. A feladványok között vannak gép nélkül megoldható feladatok is (angolul unplugged activity). Semmilyen előzetes felkészülést nem igényel, bárki kezelheti, s a munkát nagyban megkönnyíti, hogy minden elvégzendő feladat vizualizált.

A Kódolás Órája célja, hogy programozásra ösztönözzön mindenkit az algoritmikus gondolkodás fejlesztése érdekében. Nem kell hozzá konkrét programnyelv, mivel a feladatok megoldása csempék összeillesztésével történik – így íródik meg a (forrás)kód. Az algoritmizálás, vagyis a lépések sorozatának megtétele zajlik tehát, s ilyen lépésekből állnak össze a programok is. A feladatokat az is végrehajthatja, aki egyébként nincs tisztában ezen folyamattal, hiszen a vizuális megjelenítés segít a feladatok végrehajtásában. Ez pedig hozzájárul a nyelvtől független, ötleteken és gondolkodáson alapuló algoritmikus gondolkodás fejlesztéséhez, ami a programozás alapja. De a feladatsor gyakorlatnak is jó, sokan játékként végzik el. Emellett a célok közt van az is, hogy a nőket is ösztönözzék a programozásra, hiszen a programozói szakmában nagyon alacsony a nők aránya, holott az első programozó Ada Lovelace személyében nő volt. A kezdeményezés apropója pedig az, hogy háromszor annyi helyen van szükség megfelelő képességű programozóra, mint amennyin jelenleg van.

Beregszászi István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Matematika és Informatika Tanszékének tanára elmondta, hogy a programozás tantárgy oktatása keretében minden diákja számára kiadja a feladatok elvégzését, s arra biztat, hogy ha már ők is tanárok lesznek, adják tovább azt diákjaiknak, hiszen nálunk Kárpátalján is vannak és lesznek informatikai és programozói vetélkedők, és nekünk is nagy szükségünk van olyan személyekre, akik értik a programozás műfaját. Idén a főiskoláról összesen 61 diák regisztrált be, s nem csupán a leendő informatikusok, hanem egyéb szakon tanulók vagy főiskolai tanfolyamra járók közül is. A főiskolán december 10-én került sor a feladatsor elvégzésére, s persze a Kódolás Órájára. A hasonlót szervező tanárok össze is gyűjthetik egy csoportba a „kódolóikat”, s nyomon követhetik munkájukat.

Tavaly világszerte 50 millió ember, ezen belül 50 ezer osztály programozott, a cél így idén december 8. és 14. között a 100 milliós létszámú, 100 ezer osztályt elérő programozói kör elérése volt. December 10-ig már közel 60 millió személy csatlakozott idén a Kódolás Órájához, akik összesen kb. 3-3,5 milliárd sor kódot írtak.

A kezdeményezés sikerességét mutatja az is, hogy míg az Instagram 14 hónap, a Twitter 2 év, a Facebook pedig 2,5 év alatt ért el 15 millió felhasználót, addig a Code.org mindössze 5 nap alatt.

Végül egy kis statisztika: 20 fő volt jelen december 10-én a Kódolás Óráján. Ezalatt a jelenlévők összesen 945 feladatot és 4806 sor kódot írtak. A diákok mostanra 5861 feladatot és 33496 sor kódot írtak. A számok növekednek...

Espán Margaréta