Megújult iskola és óvoda

2014. december 18., 06:25 , 727. szám

Az Európai Unió Keleti Partnerség programjának keretén belül a Beregrákosi Általános Iskola is megújult: az intézmény kilenc új ablakkal és két ajtóval gazdagodott. Nemrég ugyancsak magyarországi alapítványi támogatásnak köszönhetően 800 ezer forint értékű víztisztító berendezést is felszereltek az iskolában, ahol az idei tanévben 131 gyerek tanul.

A tornateremnek, tanműhelynek és étkezdének otthont adó, most megújult épület előtt december 16-án meghitt műsorral fogadták a tanulók és tanárok a vendégeket, dr. Brenzovics László parlamenti képviselőt, a KMKSZ elnökét és Gulácsy Gézát, a KMKSZ alelnökét, a KMKSZ Munkácsi Középszintű Szervezetének elnökét. Molnár Béla iskolaigazgató a tanári kar, a szülők és a gyerekek nevében is megköszönte Brenzovics Lászlónak, a KMKSZ Elnökségének és a magyar kormánynak, azon belül a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak azt a támogatást és munkát, amit elvégeztek a beregrákosi iskolában. Elmondta, hogy az iskolában már minden nyílászáró korszerű, amely jelentősen csökkenti az intézmény fűtésszámláját, és sokkal barátságosabb, melegebb körülmények között folyhat a tanulás.

Brenzovics László elmondta: „Nagyon örülök, hogy itt lehetek ezen a rendezvényen, köszönöm ezt a színvonalas műsort, amelyet halhattunk az imént. A Keleti Partnerség program keretében már közel nyolcvan objektum megújítása történt meg Kárpátalján. Sikerült a Beregrákosi Általános Iskolában is kicserélnünk a nyílászárókat, igaz két ütemben, mert a pénzromlás miatt egyszerre nem sikerült. Örülök annak, hogy ezek után a tornaterem padlóját a Munkácsi Járási Állami Közigazgatási Hivatal felújítja. Nagyon fontos, hogy iskoláink fejlődjenek, és fontos a tudat, hogy vannak támogatóink, a magyar kormány, akik ezt a programot megfinanszírozták és lehetővé tették, hogy a Kárpátaljai Megyei Tanáccsal karöltve ezt a programot végrehajtsuk. Jelenleg Ukrajnában nem könnyű a helyzet, nem könnyű a kárpátaljai magyarságnak a helyzete sem. Az utolsó vers utolsó szava az volt, hogy béke. Most advent idején Ukrajnában, ebben a háborús helyzetben a legfontosabb az lenne, hogy ebben az országban béke legyen, és az emberek, a családok nyugodtan, bizakodva tervezhessék a jövőt.” Brenzovics László kérdésére: Várjátok már a szünidőt? Egy emberként kiáltottak fel a gyerekek: Igen! Egy közös fényképezkedést követően Molnár Béla iskolaigazgató és Tóth Margit, a beregrákosi KMKSZ-alapszervezet elnöke, az iskola magyartanára bemutatta a vendégeknek a megújult iskolát.

Barkaszón a helyi óvoda épületén hét régi, elavult ablakot és három ajtót cseréltek új, korszerű nyílászárókra a Keleti Partnerség programjának keretében. Az épület falán elhelyezett emléktáblát december 16-án, kedden leplezte le dr. Brenzovics László parlamenti képviselő, a KMKSZ elnöke és Ponzel Olga óvodavezető. Az ünnepségen jelen volt Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke, Zsidik Sándor, Szernye és Barkaszó polgármestere, Bimba Éva, a KMKSZ Barkaszói Alapszervezetének elnöke, Fakász Valéria, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnökségének tagja, valamint az óvoda alkalmazottai és a szülők.

dózsa