„Minden advent vigalom…”

Irka-karácsony a Rákóczi-főiskolán

2014. december 18., 06:25 , 727. szám

„Minden advent kegyelem, vétkem jóvátehetem” – mondja Ürögdi Ferenc Minden Advent című versében. Ugyanakkor „minden advent vigalom”. A karácsonyi készülődés, várakozás tölti ki ma mindennapjainkat, s bár ez egyúttal kicsit az elcsendesedés időszaka is, énekelni, vigadni, a születendő Jézust dicsérni – magyarul, mindig időszerű. Ennek fényében került megrendezésre a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség gyermeklapja, az Irka karácsonyi ünnepség december 16-án.

Gátról, Beregszászból, Batárról, Mezőváriból, Nagygejőcről több mint 150, elemi- és általános iskolás vett részt a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán tartott Irka-karácsonyon. A hit, a remény és az öröm gyertyái már fellángoltak az adventi koszorún, s igyekeztünk mindent megtenni annak érdekében, hogy az öröm lángját minden gyermek hazavihesse szívében.

Maksai Attila, beregszászi református lelkipásztor arra emlékeztette a gyermekeket, hogy egy fontos születésnapra készülünk. De, főként mi, felnőttek, gyakran elfelejtjük ezt, s a szépen díszített fenyő, az ünnepi asztal és az ajándékok mellől pont a legfontosabb hiányzik – az ünnepelt, Jézus Krisztus jelenléte. Ne felejtsük el, s adjuk tovább másoknak is az üzenetet: Jézust ünnepeljük, azt, aki megajándékoz bennünket, aki elhozza közénk, a világba az igaz szeretetet születésével, s az ünnepen (is) kopogtat a szívünk ajtaján.

Ljubka Katalin, Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkárságának osztályvezetője az ünnepség keretében adta át a nem mindennapi karácsonyi ajándékot a csongori, nagydobronyi, eszenyi és kajdanói iskolásoknak, akik a Mienk a város! címet viselő játékban aktívan részt vettek, s egy játékokkal, különböző könyvekkel teli Csodasarkot nyertek maguk és osztályuk számára.

Az Irka-karácsony jó hangulatáról sok-sok ének, mese, s egy csapat gézengúz gondoskodott. Fellépett a Credo Alapítvány és a Mezővári Református Egyház Zenei Stúdiója keresztény énekekkel, megzenésített versekkel, és a Gáti Gézengúzok színjátszó csoportja a Bolondos mesével. A Beregszászi Magyar Gimnázium diákja, Hladonik Orsolya Mátyás király és a varga, a guti Orosz Gergely pedig A csillagszemű juhász történetét mesélte el. Weinrauch Katalin, a Magyar Kultúra Lovagja díjjal kitüntetett kárpátaljai gyermekíró, gyermekköltő, aki az Irka megszületése óta állandó jelleggel megörvendezteti egy-egy írásával a lap olvasóit, az Adventi kívánság és A fenyőfácska meséje című versével kedveskedett az Irka-olvasóknak, akiknek, mint kiemelte, a lap beindulásakor, 21 évvel ezelőtt még a szülei böngészték oldalait kisiskolásként. Fring Erzsébet, a Beregszászi 6. Számú Általános Iskola tanárnője a Betlehemi csillag csodafényt ád című magyar népdalt tanította meg a nem csillag, de csillogó szemű gyermekseregnek, dr. Vraukóné Lu­kács Ilona, a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárakért Alapítvány kuratóriumi elnöke pedig egy-egy könyvvel ajándékozta meg azon bátor gyermekeket, akik versszavalással emelték ünnepségünk hangulatát.

Az Irka-karácsonyt megtisztelte jelenlétével a kárpátaljai görögkatolikus egyház képviseletében Marosi István parochus, s mindenki nagy örömére – húsz év után most már vendégként – jelen volt Punykó Mária, az Irka alapítója, korábbi főszerkesztője is.

Reméljük, a jelenlévő gyermekek az ajándékcsomagon túl maradandó élményekkel és sok örömmel is gazdagodtak, s amikor legközelebb találkozunk, megtaláljuk bennük azt a szeretetet, amelyet ünnepségünkkel át szerettünk volna adni.

Espán Margaréta,
az Irka főszerkesztője