Adhat-e megbízólevelet a rosszul látó idős ember?

2015. január 8., 10:23 , 730. szám

„Idős édesanyám nagyon rosszul lát, szinte soha nem mozdul ki otthonról, s a dokumentumokat már aláírni se nagyon tudja, nem hogy elolvasni. Korábban azt olvastuk az ön rovatában, hogy a közjegyző által hitelesített megbízás alapján más is felveheti a nyugdíjat. Mi szükséges ehhez, és mennyi időre szól a megbízás? Nem jelent gondot a megbízás elkészítésénél, hogy édesanyám nem lát?”

– A nyugdíjas által adott megbízás közjegyző általi hitelesítése az ügyletek, ezen belül a megbízások hitelesítésére vonatkozó általános szabályok szerint történik. A megbízás kiállításához a nyugdíjasnak fel kell mutatnia a személyi igazolványát és az adófizetői nyilvántartási kártyája számáról kiállított igazolás másolatát. Figyeljenek oda, hogy a megbízás szövegében helyesen tüntessék fel a megbízott képviselő vezeték-, kereszt- és apai nevét, valamint a lakcímét.
Ukrajna Polgári Törvénykönyve 247. paragrafusa értelmében nem kötelező megadni a megbízólevél érvényességi idejét, s így az visszavonásáig hatályban maradhat. A gyakorlatban azonban a megbízólevél kiállításának díja az időtartamtól is függ, amelyre kiállítják, azaz minél hosszabb az érvényességi idő, annál többe kerül. A leggyakrabban egy vagy három évre állítják ki az ilyen megbízásokat.
Az idős megbízó látásproblémái nem képezhetik akadályát a megbízás kiállításának. A közjegyzői eljárások lebonyolításának rendje Ukrajna közjegyzői által I. része 9. fejezetének 6. pontja értelmében, ha a közjegyzői eljárásért folyamodó fizikai személynek látásproblémái vannak vagy más okból nem áll módjában önállóan elolvasni a hitelesítendő dokumentumot, a közjegyző felolvassa neki a szöveget, amit ilyenkor a hitelesítendő megbízólevélben is feltüntetnek.

hk