A gyermekekcéma

2015. január 8., 09:24 , 730. szám

A kisgyermekem arcán, homlokán, ajkán vörös foltok jelentek meg, melyek levedzenek, váladék szivárog belőlük és viszketnek, s ezért nyűgös, nyugtalan is a kisfiam. Milyen betegségbe esett, és hogyan lehet kigyógyítani belőle? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy hetyeni olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Pauk Vladimir, a Beregszászi Járási Bőr- és Nemibeteg-gondozó főorvosa válaszol.

– A fiúcskánál gyermeke­kekcéma alakult ki, mely nagyon elterjedt dermatózis a gyermekek között, több mint 30 százalékuknál megjelenik – magyarázza a szakorvos. – Általában az immunrendszer elváltozásai idézik elő, de kialakulásában a gyomor- és bélrendszer, az ideg-, illetve az endokrinológiai rendszer betegségei, elváltozásai is közrejátszanak. Egyéves korig pedig az anyát a terhesség alatt ért elváltozások idézik elő a betegség kialakulását: a toxikózis, a nem megfelelő étkezés (erősen fűszeres, csípős, sós, zsíros, sült ételek túlzásba vitt fogyasztása, valamint az alkoholfogyasztás), különböző mellékbetegségek, mint a diabétesz, a vesebetegségek, a szív- és vérkeringési zavarok, valamint a májproblémák. Az exudatív diatézis megjelenése pedig átmehet a gyermekekcéma súlyos formájába, ha a gyermek élete első napjaiban tápot fogyaszt. S szintén gyermekekcémához vezethet, ha korán kezdik a pótétkezést: a tehéntej, a gríz, a sűrített tej, a húsos és halas ételek adását a kisgyermekeknek. A betegséget előidéző tényezők sorában ugyancsak megemlíteném a bélférgességet, az örökletes hajlamot, a helyi (lokális) és a vírusos infekciókat, gyulladásokat, a bél- és gyomordiszfunkciót, a máj- és hasnyálmirigy-problémákat.

– Melyek a gyermekekcéma tünetei?

– Az arcon, a homlok tájékán, az ajkakon élénk pirosodás jelentkezik, vörös foltok tűnnek fel, melyek gyorsan levedzeni kezdenek, gennyes váladék is szivároghat belőlük, és erősen viszketnek. A foltok összefolyhatnak, és nagy területű, vizenyős felületek keletkeznek, melyek gennyes kéreggel vannak lefedve. A folyamat átmehet a felső és az alsó végtagokra, valamint a hátsó fertályra. A viszketés miatt pedig a gyermekek idegesek, és rosszul alszanak.

– Hogyan kezelik a pácienseket?

– Először is meg kell találni a kórt előidéző tényezőt, figyelmet kell fordítani a mellékbetegségekre, meg kell szüntetni a lokális infekciót. Mit írunk fel a gyermekek számára? Elsősorban hiposzenzibilis gyógyszereket tabletták vagy injekciók formájában. Nátrium-diszulfátot is adunk tabletta formájában, antihisztaminokat (allergiaelleni gyógyszereket) is alkalmazunk, és szedatív orvosságokat is adunk (valeriána gyógyfűből, illetve székfűből készített főzeteket). Nagyon komoly esetekben pedig hormonterápiát alkalmazunk. Ha erős gyulladásos folyamattal állunk szemben, antibiotikumokat is írunk fel tabletták vagy injekciók formájában. Külsőleg pedig – ha vizenyősség van – vizes oldatokkal, enyhe hormonális krémekkel való kezelést írunk elő. Krónikus ekcéma esetén, ha a betegség nem nagy bőrfelületre terjed ki, fonoforézist alkalmazunk hormonális oldattal, vagy ultrahangterápiát vetünk be. A kezelés alatt és után (negyedévtől egy évig terjedő időszakban) megfigyelés végett többször is el kell hozni a gyermeket a járási bőr- és nemibeteg-gondozóba.

– Miként lehet megelőzni a gyermekekcéma kialakulását?

– A kismamáknak racionálisan kell étkezniük a terhesség alatt, komplex vitaminbevitelt kell alkalmazniuk – elsősorban az A, a B és a C csoporthoz tartozó  vitaminokat kell szedniük. A gyermekeket szakszerűen kell étkeztetni, idejében meg kell szüntetni a lokális infekciókat és a bélférgességet.

Lajos Mihály