Merkel haladást vár a négyoldalú csúcs előtt

2015. január 12., 09:33

Angela Merkel német kancellár az ukrán és az orosz államfővel konzultálva megerősítette készségét a közeljövőben tervezett négyoldalú csúcstalálkozón való részvételre, de hozzátette, hogy csak akkor látja értelmét egy ilyen típusú megbeszélésnek, ha addig érdemi előrelépés történik a szeptemberben elfogadott minszki megállapodás végrehajtásában.

Merkel telefonon külön-külön tárgyalt szombat este Vlagyimir Putyinnal és Petro Porosenkóval. Mint Steffen Seibert német kormányszóvivő ezt követően közölte, az orosz államfővel beszélve a kancellár üdvözölte a válság megoldása érdekében tett orosz erőfeszítéseket, ugyanakkor úgy vélte, egyelőre nem lehet biztosra venni, hogy a január 15-re a kazahsztáni Asztanában tervezett orosz–ukrán–német–francia csúcstalálkozót megrendezik. Ehhez ugyanis Berlin szerint még haladást kell elérni a 12 pontos minszki béketerv teljesítésében.

Merkel hangsúlyozta, hogy Oroszországnak is be kell vetnie befolyását az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárokra, és „hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a térségben közös erővel konkrét eredményeket lehessen elérni”.

Porosenkónak a kancellár szintén azt mondta, hogy az asztanai találkozónak akkor van értelme, ha azon érdemi eredményeket tudnak elérni például a tényleges fegyvernyugvás vagy a demarkációs vonal tiszteletben tartásának terén.

Hétfőn a négy ország külügyminisztere Berlinben találkozik, hogy a jelenlegi helyzetről tárgyaljon, és mérlegelje, milyen eséllyel lehetséges ténylegesen megrendezni a „normandiai formátum” néven is emlegetett csúcsértekezletet.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)