A hirsutizmus

2015. január 15., 08:53 , 731. szám

Az arcomon, a mellemen, a végtagjaimon erősen növekedni kezd a szőrzet, emellett –bár már egy éve férjnél vagyok, és nem védekezem a fogamzás ellen– nem esek teherbe, most pedig a menstruációm is kimaradt. Milyen betegségem lehet, és miként gyógyíthatnak ki belőle? – érdeklődött szerkesztőségünknél egy hölgyolvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Stul Ilona, a Nagyszőlősi Járási Kórház nőgyó­gyásza válaszol.

– A betegnél minden bizonnyal hirsutizmus alakult ki – magyarázza a szakorvos. – Fő okozója a női szervezetben is jelenlévő férfihormonok, egyebek mellett a tesztoszteron magas szintje. Mitől lehet magas ez a szint? Leggyakrabban a petefészek rendellenes működése miatt, egyebek között azért, mert a tekasejtben, a petehólyag belső rétegének a szövetében sok androgén hormon (férfi nemi hormon) szintetizálódik. Ugyancsak kiváltó ok, ha a vese fölötti mirigyek sok szteroidot (ezek is hormonok) termelnek, vagy ha a máj rendellenesen működik, és a májproteinek nem megfelelő módon kapcsolják össze és továbbítják a szteroidokat. A negyedik lehetséges ok, ha a bőr receptorai nagyon erősen szívják magukba az androgén hormonokat. Ezenkívül többféle hormonkezelés is előidézheti a megbetegedést, ha nem megfelelően ellenőrzik a kezeléseket. Genetikai oka is lehet a hirsutizmusnak, anyától a lányának átadódhat az erre való hajlam.

– Milyen tünetekkel jár együtt a betegség?

– Fölösleges szőrzet jelenik meg a nőknél azokon a testtájakon, ahol a férfiaknál szokott: a mellen, a végtagokon, az arcon, de akár az alhason és a háton is. Ez a fölösleges szőrzet akár a születéskor, illetve csecsemőkorban is tapasztalható, de később is megjelenhet, ha a hormonális ugrás idején – 10-12 éves korban – nincsenek egyensúlyban a hormonok, és megnő a férfihormonok szintje. A szőrszálak vastagok, a szőrzet erős lehet, és gyorsan terjedhet. Emellett megbomlik, hónapokig elmarad a menstruáció, ritkábban erős vérzések jelentkeznek, és meddőség is kialakulhat.

– Miképpen kezelik a pácienseket?

– Antiandrogén hatású hormonkezelést alkalmazunk, a készítményeket tabletták formájában kell beszedniük a pácienseknek, s 3-6 hónap alatt válik láthatóvá a terápia hatása. Fogamzásgátló tablettákat is felírhatunk, olyanokat, melyek egyik összetevő hormonja antiandrogén hatással bír. A terápia során csökkenteni kell a férfi nemi hormonok szintjét, egyensúlyba kell hozni a hormonokat, és el kell érni, hogy a petefészekben peteérés következzék be. Megjegyezném: nem kell mindig megijedni, ha valakinek az átlagosnál valamivel erősebb a testszőrzete, ez – mint mondtam – genetikai okokra is visszavezethető. Akkor kell orvoshoz fordulni, ha 15 éves korig nem indul be a menstruáció, vagy ha több mint egyévi házasság után sem esik teherbe az asszony, annak ellenére, hogy nem védekezik a fogamzás ellen, vagy ha egyre jobban terjed a szőrzet, s esztétikai okokból válik szükségessé a kezelés.

Lajos Mihály