Megkaphatja-e az elhunyt nyugdíját a családtagja?

2015. január 15., 09:18 , 731. szám

„Elhunyt édesapám. Vajon megkaphatja-e férje nyugdíját édesanyám, ki szintén nyugdíjas és rendkívül szerény körülmények között él?”

– Amennyiben a kérdés az, hogy folyósítható-e az elhunyt nyugdíja özvegyének, tudni kell, hogy Ukrajna Polgári Törvénykönyve 1219. paragrafusának 4. pontja értelmében a tartásdíjra, nyugdíjra, segélyre vagy egyéb törvény által megállapított juttatásra való jogosultság nem képezi a hagyaték részét. Ugyanakkor a PTK 1227. paragrafusa értelmében azok a bérből, nyugdíjból, ösztöndíjból, tartásdíjból, betegség idejére járó táppénzből és egyéb szociális juttatásokból származó összegek, amelyek az édesapját illették meg, de amelyeket életében nem vett fel, a családtagjainak folyósítandók, vagy ezek hiányában csatolandók a hagyatékhoz. Ily módon édesanyja nem jogosult a férje, az ön édesapja nyugdíjának folyósítására, miután a nyugdíj személyhez kötődő juttatás, ám amennyiben az elhunytnak felszámították elhalálozásának hónapjában a nyugdíját, de azt a megboldogult nem vette fel, édesanyja jogosult megkapni azt, vagy követelni, hogy a ki nem fizetett pénzt csatolják a hagyatékhoz.
A jogszabályok emellett kimondják, hogy az érintettek az eltartó elvesztése okán is kérhetik nyugdíj megítélését. Ukrajna törvénye Az általánosan kötelező nyugdíjbiztosításról 36. paragrafusának 1. része értelmében az eltartó elvesztése okán járó nyugdíjat a korábban az elhunyt által eltartott munkaképtelen családtagoknak ítélhetik meg, amennyiben az eltartó halála pillanatában rendelkezett a III. rokkantsági kategóriába tartozók nyugdíjának megítéléséhez szükséges biztosítási idővel. A törvény emellett pontosítja, hogy a nyugdíjasok, illetve a személyeknek a szóban forgó jogszabály 32. paragrafusában felsorolt kategóriái esetében a biztosítási időnek nincs jelentősége a juttatás megítélése szempontjából.
Az elhunyt szülei és férje (felesége), akik formálisan nem minősültek az eltartottjainak, szintén jogot formálhatnak az eltartó halála okán járó nyugdíjra, ha elveszítették a megélhetési forrásukat. Ezen kívül a tárgyalt nyugdíjtörvény 36. paragrafusának 3. része értelmében az elhunyt eltartó családtagjai, akik számára a megboldogult jövedelme jelentette az állandó és fő megélhetési forrást, s akik maguk is nyugdíjasok, jogosultak kezdeményezni, hogy számukra az eltartó elvesztése okán járó nyugdíjat folyósítsák.
Tehát amennyiben édesapja nyugdíja édesanyja számára az állandó és fő megélhetési forrást jelentette, de édesanyja maga is részesült valamennyi nyugdíjban, jogosult áttérni az eltartó elvesztésének okán folyósított nyugdíjra. Természetesen ennek abban az esetben van értelme, ha az így folyósított nyugdíj mértéke meghaladja az eddigit.

hk