Az EP az Oroszország elleni szankciók fenntartása mellett van

2015. január 16., 11:02

Az Európai Parlament (EP) szorgalmazta, hogy az EU továbbra is tartsa hatályban az Oroszországgal szemben elrendelt szankciókat. Ezt az az állásfoglalás tartalmazza, amelyet az EP csütörtökön fogadott el Strasbourgban az ukrajnai helyzetről.

Ezek a szankciók azt szolgálják, hogy az orosz vezetést rábírják politikája megváltoztatására – olvasható az állásfoglalás indoklásában. A képviselők ugyanakkor szükségesnek tartják azt is, hogy Ukrajnában induljon újra a valódi nemzeti párbeszéd, minden érintett fél bevonásával.

A dokumentum egyik társszerzőjének, Szanyi Tibor szocialista EP-képviselőnek az értékelése szerint a következő időszakban Ukrajna helyzete lesz az EU közös kül- és biztonságpolitikájának, illetve a keleti partnerségnek az igazi tesztje. Az uniós erőfeszítések kimenetele a térség és az egész kontinens biztonsága, stabilitása szempontjából meghatározónak bizonyulhat – hangoztatta közleményében Szanyi.

Brüsszeli médiaforrások szerint ugyanakkor Mogherini, az EU kül- biztonságpolitikai főképviselőjének hivatala olyan javaslatot kíván jövő hétfőn az EU-országok külügyminiszterei elé terjeszteni, amelynek értelmében továbbra is fenntartanák ugyan a kifejezetten a Krím orosz bekebelezéséhez kapcsolódó uniós szankciós intézkedéseket, ám az Oroszországgal szembeni átfogó gazdasági korlátozásokat fokozatosan enyhítenék, illetve feloldanák, azzal párhuzamosan, amilyen mértékben Moszkva eleget tesz a kelet-ukrajnai feszültség enyhítésére irányuló kötelezettségeinek.

(MTI/Kárpátalja)