Beindult a katonai mozgósítás negyedik hulláma

2015. január 16., 19:56 , 732. szám

A Beregszászi járásból aránytalanul sok katonakötelest hívnak be

Seder Ilona, a Beregszászi Járási Tanács elnöke és Kincs Gábor, a Beregszászi Állami Közigazgatási Hivatal megbízott elnöke január 15-én, csütörtökön tájékoztató fórumra hívta össze a járás településeinek polgármestereit és a helyi tanácsok munkatársait. A tájékoztató gyűlésen a helyi tanácsok vezetői többek között a január 20-án induló katonai mozgósításról kaptak tájékoztatást és átvették a behívókat.

Az Ukrajna elnöke által aláírt rendelet értelmében, melyet határozatban erősített meg a parlament, január 20-án megkezdődik a katonai mozgósítás negyedik szakasza, amely április 1-jéig fog tartani. Ezzel kapcsolatosan tájékoztatta a gyűlés résztvevőit Jurij Velicskanics, a megyei hadkiegészítő parancsnok helyettese, valamint Vaszil Dzerin, a beregszászi járási hadkiegészítő parancsnokság helyettes vezetője. Elmondták, hogy az „antiterrorista hadműveletekben” több hónapja részt vevő katonák fizikailag és lelkileg is elfáradtak, minél előbb le kell őket cserélni. A Beregszászi járásból a mostani behívás keretében 253 katonaköteles személyt kell behívni, közöttük 25 tartalékos tisztet. De ez a szám nem végleges, bármelyik nap változhat. Az érintett személyek először értesítési behívót kapnak, nekik jelentkezniük kell a járási hadkiegészítő parancsnokságon orvosi vizsgálatra. A vizsgálatot követően döntenek majd arról, hogy az alkalmasnak bizonyult férfiakat behívják-e. Jurij Velicskanics hangsúlyozta, hogy azok, akik a közeljövőben, a mozgósítás keretében behívót kapnak, és alkalmasnak bizonyulnak a katonai szolgálatra, két hónapos kiképzésen vesznek majd részt különböző katonai bázisokon, a tartalékos tisztek pedig a katonai akadémiákra mennek. Április elseje előtt nem vetik be őket a háborús területeken.
A behívottak beosztásuknak megfelelő fizetést is fognak kapni. Lesz, aki otthon kapja meg a behívót, akit nem találnak otthon, az a munkahelyén is átveheti. Akit megtalálnak, de nem lesz hajlandó átvenni a katonai behívóját, azzal a rendőrség fog foglalkozni a továbbiakban, ami persze nem jelenti azt, hogy azonnal börtönbe zárják vagy a bíróságra viszik.
Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen okok miatt kaphat valaki felmentést a behívás alól, Jurij Velicskanics elmondta: „Nem hívhatók be katonának azok, akik három vagy annál több gyereket nevelnek, akiknek I. vagy II. csoportba tartozó mozgássérült gyerekük van, akik olyan rokont ápolnak, aki nem tudja magát egyedül ellátni. De nem lehet behívni az ellenség által elfoglalt területek lakosait, papokat, lelkészeket, nappali tagozaton tanuló diákokat, aspiránsokat, és azokat, akik egészségi állapotuk miatt alkalmatlanok a katonai szolgálatra.
A tavalyi évben negyvenkilenc kárpátaljai katona, két önkéntes alakulatban fegyveres szolgálatot teljesítő személy és négy határőr vesztette életét a terrorellenes hadműveletekben.
Az elnöki rendeletből kiderül, hogy a mostani mozgósítás során ötvenezer főt hívnak be az egész országból, ebből háromezret Kárpátaljáról, ami körülbelül duplája az országos átlagnak. De a több mint 76 százalékban magyarok által lakott Beregszászi járásból is aránytalanul sok embert akarnak behívni. A 2011-es, utolsó hivatalos népszámlálás szerint Kárpátalja lakosságának mindössze 6,1%-a él Beregszászban és a Beregszászi járásban, de a most tervezett 253 fő a kárpátaljáról behívandó 3000 katonakötelesnek a 8,43%-a lesz. Úgy tűnik, megyénkben, és különösen a Beregszászi járásban több a jól képzett katona, mint Ukrajna más régióiban. Az elnök megígérte, hogy a harci övezetbe kizárólag a most behívandó, 20 és 60 év közötti katonaviselt vagy katonai szakképesítéssel rendelkező hadköteles személyeket viszik, a sorkatonai szolgálatra behívott fiatalokat nem. A mostani mozgósítást az elnöki rendelet értelmében két újabb is követi majd, a második várhatóan áprilisban, és 20 napos lesz, az utolsó pedig júniusban, és szintén 20 napig tart majd. Idén összesen mintegy 200 ezer ukrán állampolgár mozgósítását tervezik.
Ukrajnában nincs kihirdetve hadiállapot, a határok nincsenek lezárva, a tavalyi három behíváskor érvényben lévőkhöz képest nem változtak a jogszabályok, a mozgósítás során kizárólag a tartalékos katonák és tisztek számíthatnak behívóra február elsejéig.                   

Badó Zsolt