Az agytornára is szükség van

2015. január 21., 14:12 , 732. szám

Sakk- és dámajáték

A fizikai sportok, a test megmozgatása mellett szükség van az agytornára is, aminek kiváló eszközei a sakk- és a dámajáték, melyek fejlesztik az agyműködést, a logikai képességet, hisz’ arra stimulálják agyunkat, hogy kiszámítsuk az ellenfél várható lépéseit, gondolkodjunk az azokra adott válaszainkon, és hosszabb távon megtervezzük saját lépéseinket. A KMKSZ Gyulai Alapszervezete is felismerte az agytorna jelentőségét, fontosságát, s az idén, 2015. január 18-án megrendezte a IV. Gyulai Sakk- és Dámajátékversenyt.

Mint Hevesi Miklós, helyi KMKSZ-alapszervezeti elnök tájékoztatta lapunkat, a községi művelődési házban megtartott versenyen az idén 18-an indultak a gyermek, 10-en az ifjúsági és 18-an a felnőtt kategóriában. Az első két kategória résztvevőit összesorsolták egymással, majd a vesztesek is megmérkőzhettek egymás ellenében, s a vigaszágon továbbjutva, folytathatták a versenyt. Az előző évekhez képest újdonságnak számított, hogy míg korábban a gyermekek között kevés kislány nevezett be, addig az idén többen is.
A dámajáték gyermek kategóriájában Gérus Csaba nyerte meg a versenyt, Sápi Zsigmond szerezte meg a 2., Fogarasi Izabella pedig a 3. helyet. Az ifjúsági csoportban Balázs István végzett az 1., Filej Patrik a 2. és Tibák Tamás a 3. helyen. A sakkverseny során a gyermekek között Sápi Márk végzett az élen, Sápi Zsigmond a 2., Fogarasi Hajnalka a 3. helyet szerezte meg. Az ifjúsági kategóriában Balázs Dávidé lett az 1., Zsendej Dávidé a 2. és Balázs Istváné a 3. hely. Mindkét kategória 1–3. helyezettjei átvehették a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezete és Gyulai Alapszervezete által kiállított okleveleket, valamint a helyi KMKSZ-alapszervezet által biztosított ajándékokat.
A felnőtt kategória versenyzőit két csoportba sorsolták, mindkettőből az 1–4. helyezettek jutottak tovább, s az utóbbiak számára jövő vasárnap, január 25-én tartják meg a döntőt.

Lajos Mihály