Elfogadták a költségvetést a járási tanácsok

2015. január 21., 15:37 , 732. szám

Nagyszőlős, Beregszász

A Nagyszőlősi Járási Tanács idén január 13-án ülésezett először, ahol a járási képviselők mellett jelen volt Petei Judit, a Nagyszőlősi Állami Közigazgatási Hivatal ideiglenesen megbízott elnöke, a jogvédő szervek és más helyi közigazgatási szervek vezetői, valamint a járás polgármesterei. A tanácsülésen más kérdések mellett megvitatták és elfogadták a Nagyszőlősi járás gazdasági és szociális fejlesztésének programját a 2015-ös évre, valamint a fejlesztés fő irányait a 2016–2017-es évekre. Továbbá elfogadták a 2015-ös költségvetést, melyről Varga Valéria, a pénzügyi osztály vezetője tájékoztatta a jelenlévőket. A képviselőtestület támogatta az Ilosvai Járási Tanács folyamodványát a központi hatalomhoz, amelyben a minimálbér másfélszeresére-kétszeresére emelését kérték.
Barta Józsefnek, a KMKSZ-frakció tagjának javaslatára napirendre vette és meg is szavazta a tanács a Tehetséges gyerekek járási program meghosszabbítását az idei évre, melyből a megyei tantárgyi vetélkedők érmeseinek ösztöndíját és az őket felkészítő tanárok jutalmazását finanszírozzák. Erre az ezévi költségvetésben százezer hrivnyát irányoztak elő.
Felvették a járási tanács által építendő, illetve felújítandó szociális intézmények listájára a tiszakeresztúri és a nevetlenfalui iskola és a szőlősgyulai óvoda mellett a verbőci óvodát és a salánki orvosi rendelőt is.
A tanácsülésen szó volt a közutak irdatlanul rossz állapotáról, és a helyi önkormányzatok költségvetési problémáiról is.
A tanácsülés a korábbiakkal ellentétben nyugodt, konstruktív légkörben zajlott.
A Beregszászi Járási Tanács január 14-i ülésén 44 járási képviselő jelent meg, valamint Kincs Gábor, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnöke, megyei képviselők, továbbá a járás közigazgatási szerveinek, a járási ügyészégnek, a rendőrségnek és a biztonsági szolgálatnak a vezetői.
Seder Ilonának, a Beregszászi Járási Tanács elnökének kérésére a jelenlévők egyperces néma felállással emlékeztek meg a kelet-ukrajnai harcok áldozatairól, közöttük az autóbuszt ért tüzérségi támadás polgári áldozatairól.
Az idei költségvetést a képviselők ellenszavazat és tartózkodás nélkül megszavazták, hisz korábban már a járási tanács nyolc állandó bizottsága tárgyalta. A bizottságok által kért módosítások bekerültek a tervezetbe, amiről Olena Vas, a Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal pénzügyi osztályának vezetője tájékoztatta a képviselőket.
Seder Ilona lapunknak elmondta, hogy a képviselőtestület által elfogadott idei járási költségvetés nem sokban különbözik a tavalyitól, egyelőre nagy megszorításokra nem volt szükség. De minden bizonnyal módosítani kell majd később, amennyiben változna Ukrajna központi költségvetése.
Volodimir Kologyejev, a Munkácsi Útkarbantartó Vállalat Beregszászi Részlegének most kinevezett vezetője arról számolt be a járási tanácsnak, hogy az előző vezetés teljes mértékben leépítette a céget, amely anyagiak és eszközök hiányában nem tudja ellátni a feladatát. A korábbi 47 munkatársból 23 maradt, és csak két, negyven évesnél idősebb gépük van. Arra kérte a Beregszászi járás vezetőit, hogy kérjenek segítséget a megye kormányzójától, hogy a munkácsi anyacég legalább a járáshatártól az asztélyi határátkelőig tudja megtisztítani az utat a hótól, ha az indokolttá válik. Eddig ugyanis a járáshatárig le volt tisztítva az út, a Beregszászi járásban viszont fehér maradt.
A járási tanács elnöke arra kérte végül a jelen lévő képviselőket és polgármestereket, hogy másnap, január 15-én jelenjenek meg a járási tanács nagytermében, ahová meghívják a községi tanácsok könyvelőit is, ahol egy fórum keretében tájékoztatják majd őket a katonai mozgósítással és az új adójogszabályokkal kapcsolatos teendőkről.

dózsa