„Kemény év áll előttünk”

2015. január 21., 16:10 , 732. szám

Választmányi ülés Nagyszőlősön

A kárpátaljai magyarság, sajnos, folyamatosan nehéz körülmények között próbál életben maradni. Rózsásnak eddig sem nevezhető helyzetünk pedig tovább súlyosbodott az államunkban dúló katonai konfliktus következtében, miközben azt sem mondhatjuk el, hogy nemzetiségi paradicsomban élnénk... A KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének 2015. január 15-i választmányi ülését is napjaink nehezen belélegezhető légkörében tartották meg a Szervezet székházában.

A gyűlés kezdetén a választmány tagjai elfogadták a Barta József, a középszintű szervezet vezetője és a KMKSZ alelnöke által javasolt napirendet, melyet követően az alelnök – hatvanötödik születésnapja alkalmából – felköszöntötte Bák Ferencet, a KMKSZ Fancsikai Alapszervezetének elnökét, majd megtartotta elnöki beszámolóját. Kifejtette, miszerint kemény, nehéz év áll előttünk, ám hangot adott meggyőződésének, hogy ha teljes erőbedobással dolgozunk, egyénenként és közösségként is megerősödhetünk.
A felszólaló beszélt a KMKSZ háza táján a közelmúltban történt eseményekről, illetve a kárpátaljai magyarság egészét érintő kérdésekről, mint például a meglévő ukrán–magyar határátkelőhelyek bővítéséről, az átkelés felgyorsításáról, valamint újak létesítéséről. Az utóbbiak között elsőként a Nagypalád–Nagyhodos átkelőhelyet hoznák létre, mely projekt már a megvalósulás küszöbén van.
A középszintű szervezet elnöke a továbbiakban – többek között – felidézte a Beregszászban tavaly decemberben első ízben megrendezett adventi vásárt, a Kárpátaljai Határ Menti Önkormányzatok Társulásának ez év január 5-i újjáalakulását, a KMKSZ-nek a többi kárpátaljai magyar szervezethez, köztük az UMDSZ-hez való közeledését. Sajnálatának adott hangot, hogy az utóbbi szervezettől kedvezőtlen válaszreakciók érkeztek.
A Keleti Partnerség program folytatódásáról szólva tájékoztatta a megjelenteket arról, hogy előreláthatólag Ungváron január 23-án írják alá az ez évre szóló szerződést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kárpátaljai látogatása során. Részletes információt adott a tervezett ukrajnai közigazgatási reform kárpátaljai vonatkozásairól is. A tervek szerint a jelenlegi 13 járást négy járásba, a 351 önkormányzatot pedig 45-50 közösségbe vonnák össze. A négy járásban csökkenne a magyarság részaránya, így ez a projekt – mely felforgatná az önkormányzati rendszert – számunkra elfogadhatatlan. Ezért a KMKSZ el akarja érni, hogy amennyiben a reform megvalósul, legyen egy ötödik járás is: a Tisza-melléki járás, s a közösségek létrehozásakor is vegyék figyelembe érdekeinket. Ugyancsak felvázolta a Szövetség azon tervét, hogy a Kárpátaljai Megyei Oktatásügyi Főosztálynak legyen egy alosztálya, mely a magyar tannyelvű oktatási intézmények irányításával, munkájuk tökéletesítésével foglalkozik. Sajnálatosan a központi és regionális hatalom illetékesei negatívan reagáltak a benyújtott tervezetünkre, annak ellenére, hogy az bírja Porosenko elnök úr támogatását.
A továbbiakban a választmány határozatot fogadott el  a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezete idei közgyűlésének összehívásáról 2015. március 21-re, javaslatot tett annak napirendjére, elfogadta a kvóták elosztását az alapszervezetek között, majd a középszintű szervezet ez évre tervezett rendezvényeinek listáját.
Az egyéb kérdések megvitatásában a leghúsbavágóbb kérdés kétségkívül a katonai mozgósítás ügye volt, de más témákban is elhangzottak észrevételek, javaslatok. Bencze Rudolf tiszaújlaki KMKSZ-elnök felszólalásában hangot adott megalapozott félelmének, mely szerint ha nem sikerül új munkahelyeket teremteni, a fiatalság elvándorol, a KMKSZ pedig elöregszik. A munkahelyteremtés természetesen nem könnyű dolog, de kétségkívül nemzetrészünk megmaradásának egyik kulcsfeladata.
Végezetül pedig a választmány döntést hozott a KMKSZ kiadásában megjelent, Emlékkönyv a „málenykij robot” kárpátaljai áldozatairól 1944–2014 c. kiadványok elosztásáról.

L. M.