Kitüntették Lezsák Sándort a Vajdaságban

2015. január 21., 15:50 , 732. szám

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség aranyplakettjével ismerték el Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke munkásságát Zentán, a magyar kultúra napja alkalmából.

Lezsák Sándort olyan politikusként méltatták a vajdasági központi ünnepségen, aki Antall József néhai miniszterelnökhöz hasonlóan mindig 15 millió magyarban gondolkodott. Lezsák Sándor kiemelte, a magyar kultúra napja a politikai kultúra ünnepe is. Felelevenítette azokat a pillanatokat, amikor vajdasági írókkal, Fehér Ferenccel vagy Dudás Károllyal, illetve történészekkel hosszas beszélgetéseket folytatott a múlt század fontos eseményeiről. A díjat vajdasági barátainak és azoknak a délvidéki településeknek köszönte meg, amelyek szép élményekkel gazdagították.
Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár beszédében azt hangsúlyozta, hogy a negyedmilliós vajdasági magyarság szerves része a nemzet egészének, szervezetei pedig kiemelt szerepet töltenek be a Kárpát-medencei magyarság kulturális életében. „Ezt erősítettük meg az egyszerűsített honosítás életbe léptetésével, amelynek igénye 1998-ban itt merült fel először. Ezt érvényesítettük azzal is, hogy a szavazati jog kiterjesztésével Országgyűlésünket az egész magyarság képviseletévé tettük” – fogalmazott.
Lovas Ildikó, az MNT politikusa arról beszélt, hogy mindenki tudja, miért január 22-én van a magyar kultúra napja, azt azonban sehol nem taglalják, hogy „a kommunista diktatúrának kellett elvékonyodnia, megbuknia ahhoz, hogy ünnepe legyen a magyar kultúrának”. Beszédében példákkal illusztrálta, hogy semmit nem lehet fél szívvel csinálni, így a külhoni, határon túli magyar kultúrát nem lehet félig alakítani, hanem csak felelősséget vállalva.
Dudás Károly, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Magyar Örökség-díjas író beszédében emlékeztetett arra, hogy több mint másfél évtizede gyűlnek össze Zentán azok, akik tiszteletüket szeretnék kifejezni a magyar kultúra iránt.
Az ünnepségen Magyar Életfa-díjjal tüntették ki Fehér Kálmán költőt, írót, műfordítót, Skrabány Viktor festőművészt és Balassa Julianna nyugalmazott általános iskolai tanárt, valamint a VMMSZ plakettjével jutalmazták az ABC&T képzőművészeti csoportot, Égető Éva és Kiss László művelődésszervezőt, s a népihímzés-szakkört vezető Fenyvesi Margitot.
A Vajdasági Szép Magyar Könyv 2014 elnevezésű pályázat nyerteseit is kihirdették. Az elismerést mindig a tavalyi évben megjelent, legszebb borítóval rendelkező könyveknek ítélik oda.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)