Szövőszék és vendéglátás

2015. január 21., 15:12 , 732. szám

Január 16-án adták át a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központja által indított rongyszőnyegszövő tanfolyamon részt vett 20 hallgató számára a képzés sikeres elvégzését tanúsító okleveleket.

Váradi Natália, a Felnőttképzési Központ igazgatója arra emlékeztetett, hogy a 300 órában megvalósuló képzés négy ország, Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna közös partnerségével, az Európai Unió támogatásával zajlott. A főiskola Felsőfokú Szakképzési Intézetének épületében létrehozott szövőtanterem felszerelését és a képzésen való ingyenes részvétel támogatását pályázati forrásból sikerült megvalósítani. A szövésoktatást a főiskola tanárai, Gabóda Éva etnográfus és Prófusz Marianna, a Népművészet Mestere végezték. A szövésoktatáson kívül alapkompetencia-képzésre is sor került, így az arról kapott tanúsítvány nem csak a szövés terén megszerzett tudás kapcsán állja meg gyakorlatban is a helyét a munkaerőpiacon.
Dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a megszerzett oklevélhez megannyi tudás társul, s reméli, hogy ezt a tudást sikerül majd kamatoztatni, megsokszorozni is.
Prófusz Marianna köszöntőjében kiemelte: bár a résztvevők talán kétkedve vágtak neki a tanfolyamnak, mégis csodás szőnyegek születtek a kidobásra szánt anyagokból. A tanfolyamon részt vett hölgyek pedig saját közösségükben is kamatoztatni fogják majd tudásukat, oktatva a fiatalabb nemzedékeket is.
Az átadón jelen volt Szűcs Ágnes, a projekt menedzsere és Sikár György, a program szakmai vezetője.
A felnőttképzés jegyében zajló oktatás itt még nem ért véget. Hamarosan ugyanis – a rongypokrócszövőnők többségének, vagyis 14 fő részvételével – a főiskola főépületében kezdetét veszi a Falusi vendéglátó 560 órás OKJ-képzés is, amelynek gyakorlati vezetője Csizmár Sarolta, a Beregszász és Térsége Falusi Turizmus Szövetség elnöke lesz.
A tanfolyamon készült munkák Kész Géza, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség kulturális titkárának kezdeményezésére a KMKSZ magyar kultúra napi rendezvényein a nagyközönség előtt is bemutatkoztak.

Espán Margaréta