Aktív eszenyi fiatalok

2015. január 28., 16:46 , 733. szám

A cserkészcsapat után KMKSZ ISZ-alapszervezetet is alapítani akarnak Eszenyben

A Tisza-parti Eszeny községben Facebookon kezdtek szervezkedni a fiatalok, akik elhatározták, hogy megalapítják a KMKSZ Ifjúsági Szervezetének alapszervezetét a községben. Az első találkozójukra az Eszenyi Református Egyházközség Bárka Ifjúsági Központjában került sor, ahol 21 fiatal gyűlt össze. A találkozón jelen volt Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke és Molnár Sándor, a KMKSZ Eszenyi Alapszervezetének elnöke.

A megjelenteket Kovács Ivett köszöntötte, majd Balogh Lívia gratulált a kezdeményezőknek, és ismertette a KMKSZ munkáját, működését, beszélt a ifjúsági szervezetben rejlő lehetőségekről, valamint arról, hogy mi szükséges ahhoz, hogy Eszenyben megalakulhasson az újjáalakult KMKSZ ISZ első alapszervezete.
Molnár Sándor elmondta, hogy nagyon örül a kezdeményezésnek, de figyelmeztette a fiatalokat arra, hogy a szervezetben rejlő lehetőségek megvalósítása sok munkával jár.
A kezdeményező Kovács Ivett arra kérte a fiatalokat, hogy mindenki gondolkozzon el azon, hogy saját tehetségének köszönhetően mivel tudná a kulturális szövetség ifjúsági szervezetének tagjaként segíteni a magyar kultúra megőrzését és népszerűsítését Eszenyben. A jelenlévők döntöttek arról, hogy a KMKSZ Ifjúsági Szervezetének Eszenyi Alapszervezetét hamarosan megalapítják.
Január 25-én ünnepi Istentisztelet keretében hivatalosan is megalakult a 12. Számú Eszenyi Balogh Sándor Cserkészcsapat. A csapat névadójául Eszeny mártír lelkipásztorát választották, akinek a templomban lévő emléktábláját meg is koszorúzták. Az eszenyi csapatnak jelenleg 20 tagja van, Molnár Sándor személyében pedig képzett cserkészvezetője. A cserkészek a templom melletti parkban tettek cserkészfogadalmat. Sajnos, a januári eső megzavarta az ünnepséget, de a cserkészek, szüleik és a vendégek sem ijedtek meg a szeszélyes természettől. A csapatavató ünnepségen jelen volt Popovics Pál és Popovics Béla, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség (KMCSSZ) elnöke és tiszteletbeli elnöke. Balogh Oszkár, a KMCSSZ gazdasági vezetője, Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, a Csapi 3. Számú Gróf Széchenyi István Cserkészcsapat tagjai és vezetői és sokan mások. Az alakuló ülést követő közös ebéden már idei túrák és táborozások terveiről egyeztettek a cserkészvezetők.

dózsa