Az ukrán parlament agresszor államnak minősítette Oroszországot

2015. január 28., 09:03 , 733. szám

Az ukrán parlament nyilatkozatot fogadott el kedden, amelyben Oroszországot agresszor államnak, a kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok donyecki, illetve luhanszki „népköztársaságát” pedig terrorszervezeteknek minősítette.

Az előterjesztést a 450 fős törvényhozás 271 tagja hagyta jóvá a szavazáskor jelen lévő 298 képviselő közül. A Viktor Janukovics volt elnök híveiből álló Ellenzéki Blokk frakciója egyetlen szavazattal sem támogatta az indítványt.

Ezenkívül a parlament 270 szavazattal első olvasatban elfogadta azt a törvénymódosítást is, amely alapján jogilag is terrorszervezetté nyilváníthatja a kelet-ukrajnai szakadár köztársaságokat. A módosítás értelmében bíróságnak kell megállapítania azt, hogy ki tekinthető terrorszervezethez tartozónak.

Az ülésen felolvasott nyilatkozatban Ukrajna felszólítja nemzetközi partnereit: ne hagyják, hogy az ország elleni orosz agresszió során emberiesség elleni bűncselekményeket elkövetők megússzák büntetés nélkül.

Oroszországot agresszor államnak minősíti, olyan országnak, amely „támogatja a terrorizmust, akadályozza az ENSZ Biztonsági Tanácsának tevékenységét, veszélyezteti a nemzetközi békét és biztonságot”.

Az elfogadott dokumentumban további nemzetközi szankciókat sürgetnek a képviselők Oroszországgal szemben, hogy Moszkva maradéktalanul végrehajtsa a minszki megállapodásokban foglaltakat, vagyis a tűzszünet életbe lépését, a szakadárok és az ukrán fegyveres erők közötti ütközőzóna kijelölését és az ukrán határ sérthetetlenségének biztosítását az orosz oldalon.

Ezenkívül a nyilatkozatban felszólítják Oroszországot a törvénytelen területelcsatolások abbahagyására és valamennyi, orosz területen jogtalanul fogva tartott ukrán állampolgár szabadon engedésére.

A dokumentum egyebek mellett hangoztatja, hogy Ukrajnának „katonai segítségre” van szüksége védelmi képességei növeléséhez, továbbá a Donyec-medence lakosainak és a harcok elől elmenekült lakosságnak humanitárius segítségre.

Az ukrán parlament „felszólítja a nemzetközi közösséget, hogy ismerje el az Ukrajna elleni agresszió tényét, valamint területének törvénytelen elcsatolását, követelje a nemzetközileg elismert államhatárok visszaállítását, akadályozza meg, hogy a második világháború utáni világrendet és biztonságot súlyosan sértő, veszélyes precedens teremtődjön” – áll a dokumentumban.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)