A közösség és az iskolák fontossága

2015. január 28., 16:41 , 733. szám

Ugocsában már megkezdődtek az alapszervezeti közgyűlések

A hajdani Ugocsa megye legjelentősebb részére kiterjedő Nagyszőlősi járásban a múlt hét végén már megtartották a KMKSZ első három alapszervezeti közgyűlését – melyekre olyan válságos időben került sor, amilyenre még nem volt példa a Szövetség megalakulása óta, hiszen az országunk keleti részén zajló fegyveres konfliktus, az azzal összefüggő katonai mozgósítás és a nehéz pénzügyi-gazdasági helyzet miatt itt, Kárpátalján is megannyi ember szívébe befészkelte magát a félelem és az aggodalom.

Az első alapszervezeti gyűlésre január 24-én, Mátyfalván, a helybeli iskolában került sor, melyet a múlt évben megválasztott új alapszervezeti elnök, Tóth Roland nyitott meg, kifejtve, hogy 2014 folyamán 288-ról 304 főre emelkedett a helyi KMKSZ-tagok száma. Tavaly a görögkatolikus egyházközséggel együtt gyermeknapot rendeztek, melyen felekezeti hovatartozástól függetlenül megjelent a falu apraja-nagyja. Az idén ugyancsak meg akarják szervezni a gyermeknapot, s a további tervek között szerepel március 15. megünneplése, a 13 aradi vértanúról való megemlékezés, az 1944 novemberében deportált magyar férfiak emlékművének felavatása, s szeretnének új falunévtáblákat is állítani. Barta József, a KMKSZ alelnöke és Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke pedig részletesen bemutatta az Ukrajnában kialakult helyzetet. A mozgósításról szólva, többek között beszélt a behívások körüli visszásságokról, s arról, hogy a KMKSZ igyekszik is tenni azok ellen. Felhívta a figyelmet a közösség fontosságára, mely ha kis dolgokban együtt tud működni, akkor nagyobb célok elérésére is alkalmas lehet. Végezetül pedig a magyar osztályok beindításának fontosságát ecsetelte, megemlítve, hogy ha a helyi tanintézetben ismét lenne magyar tagozat, akkor a Mátyfalvai Általános Iskola is részesülhetne a Keleti Partnerség program által nyújtott támogatásokból...
Ugyanazon a napon bonyolították le a tiszaújhelyi KMKSZ-alapszervezet közgyűlését is a község általános iskolájának nagytermében, melyen Boldog Ferenc, az alapszervezet elnöke elismerését fejezte ki az elmúlt évben elért eredményekért a KMKSZ-aktivistáknak és mindazoknak, akik tavaly is mindent megtettek a helyi magyar közösségért. A legnagyobb siker, hogy szeptember 1-jén – több évi szünet után – ismét indult magyar első osztály a magyar és ukrán tagozattal rendelkező helybeli általános iskolában. Emellett tömegeket vonzó programokra került sor a kultúrházban, nagy sikerrel lépett fel a Kokas Banda, az iskolában színvonalas ünnepséggel emlékeztek meg március 15-ről, augusztus 23-án pedig falunapot tartottak, összevonva az új kenyér ünnepével. Ugyancsak eredményes munka folyik a művészeti iskolában, a községi könyvtár igazi informatikai központtá vált, sikerül fenntartani a községi futballcsapatot, megemlékeztek az 1944-es deportálások 70. évfordulójáról. Az idei esztendő programjai sorában pedig azt is tervezik, hogy december 29-én szavalóversenyt rendeznek. Ami pedig a KMKSZ-tagságot illeti, ez év elején 551 személyt tömörít sorai közé az alapszervezet, hetven fővel többet, mint tavaly.
Barta József a legfontosabbnak tartotta, hogy a magyar 1. osztály újbóli beindulása ne szalmaláng legyen, hanem idén és a következő években is induljon anyanyelvű 1. osztály az iskolában, mert amelyik településen megszűnik a magyar iskola, csak idő kérdése, hogy elhaljon a magyar szó. A továbbiakban pedig szólt a katonai mozgósításról és arról, hogy az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban a KMKSZ csak a tárgyalásos megoldást tartja lehetségesnek. Felvázolta a tervezett közigazgatási reformot, a kettős állampolgárság kérdéséről szólva pedig kifejtette, hogy Ukrajnában egyetlen törvény sem tiltja azt…
Másnap, január 25-én a csepei központi kávézóban bonyolították le a csepei és a csomafalvai KMKSZ-alapszervezet közös közgyűlését. Mint Szerbák Lenke csepei alapszervezeti elnök kifejtette, jelenleg 341 helybeli tagja van a Szövetségnek. Sajnálatos módon, az eddigi erőfeszítések ellenére sem sikerült még beindítani a magyar tagozatot a helybeli általános iskolában. Ugyanakkor szépen felújították a világháborús emlékparkot. Geletei Ilona csomafalvai alapszervezeti elnök elmondása szerint szervezetük ma hatvan főt számlál, ám kis számuk ellenére is szép támogatást tudtak összegyűjteni a Kelet-Ukrajnában harcolók családjainak a megsegítésére. Barta József arra buzdította a csepeieket, hogy szem előtt tartva a tiszaújhelyi példát, folytassák erőfeszítéseiket a magyar iskolai tagozat beindítására. Felidézte, milyen jelentős támogatásokat kaptak már eddig is a magyar vagy részben magyar tannyelvű iskolák a Keleti Partnerség program keretében. A közgyűlést nemzeti imádságunk eléneklésével zárták a résztvevők.

Lajos Mihály