A macskák Calici-vírus okozta náthája

2015. január 28., 15:31 , 733. szám

Két fiatal macskám étvágytalan, bágyadt lett, két nap múlva már nem is tudtak sem inni, sem enni. Erősen nyáladzanak, prüszkölnek, az orrukból pedig valamilyen váladék szivárog. Milyen betegség támadhatta meg őket, és mit lehet tenni a meggyógyításukért? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy nagyszőlősi olvasónk. Kérdéseit dr. Szijus Attila técsői állatorvoshoz továbbítottuk.

– Az állatok a tünetek alapján a macskák Calici-vírus okozta náthájában szenvednek – indítja beszélgetésünket a szakember. – Ez egy világszerte gyakran előforduló betegség, s különösen a nagyobb tenyészetek fiatal egyedei között terjed gyorsan. A megbetegedett állatok elsősorban nyálukkal, orrváladékukkal és a kitüsszögött permettel ürítik ki a vírust a környezetbe. Az aerogén úton (levegő útján, szájon át) megfertőződött macskákban a vírus a száj- és a garatüreg nyálkahártyájának hámjában szaporodik el, és ezek gyulladását, majd kifekélyesedésüket okozza. A mélyebb légutak csak ritkán betegednek meg. A betegségen átesett állatok egy részében, főleg a garat szövetében a vírus sokáig megmarad.

– Melyek a betegség tünetei?

– A fertőzött macskákban egy-két napi lappangási idő elteltével kétfázisú lázgörbe alakul ki. Az első, 40-41,5 Celsius-fokos lázas időszak alatt a beteg állatok kedvetlenek, étvágytalanok. Majd 2-3 nap múlva akut szájgyulladás alakul ki. A macskák nehezen nyelnek, nem tudnak sem enni, sem inni, és erős nyálfolyás alakul ki náluk. A felső légutak gyulladásának következményeként a betegek tüsszögnek, orrukból savós váladék szivárog, és esetleg könnyeznek is. Fiatal macskákban tüdőgyulladás is felléphet. Fekélyesedés esetén és tüdőgyulladás fellépésekor a kórjóslat főleg a fiatal macskák esetében kedvezőtlen.

– Miként lehet kezelni a betegeket, illetve megelőzni a kór kialakulását?

– A nyelési nehézségek és a nyáladzás által okozott folyadékvesztés miatt infúziós folyadékpótlást, a baktériumfertőzéses szövődmények megelőzése végett pedig antibiotikumos kezelést alkalmazunk, injekcióval. Az idejében elvégzett beavatkozás gyors gyógyulást eredményez. A megelőzésre pedig komplex (több betegség esetében alkalmazható) oltóanyagok állnak a rendelkezésünkre. A védőoltást kéthónapos kortól lehet adni, s két-három hét elteltével másodszor is vakcinázunk. Ezt követően évente egyszer megismételjük a védőoltást. Ezek a védőoltások legalább három betegség, köztük a Calici-vírus okozta nátha ellen nyújtanak védelmet.

Lajos Mihály