Ülésezett az újjáalakult KHÖT elnöksége

2015. január 28., 16:43 , 733. szám

Január 5-én a megye magyarlakta településeinek polgármesterei Beregszászban új vezetőket választottak a Kárpátaljai Határ Menti Önkormányzatok Társulása (KHÖT) élére, továbbá döntöttek az eddigi alapszabály több pontban történő módosításáról is. Az utóbbi években érdemi munkát nem végző szervezet újjászervezését a közelgő ukrajnai közigazgatási reform tette sürgetően szükségessé, ugyanis az új közigazgatási tervezetek nem veszik figyelembe a kárpátaljai magyarok érdekeit, és a Kijevben megrajzolt új összevont kárpátaljai járások és helyi önkormányzatok határai egyes részleteikben nélkülözik az ésszerűséget is.

A szervezet új elnökévé választott Babják Zoltán, Beregszász város polgármestere hivatali irodájába hívta össze az új vezetést, az alelnökökké választott Oroszi József nevetlenfalui, Szilvási Zoltán nagydobronyi polgármestereket és Kocserha Jánost, Aknaszlatina alpolgármesterét, valamint az ügyvezető igazgatóvá választott Pályi Bélát. Az ülésen jelen volt még dr. Brenzovics László parlamenti képviselő, a KMKSZ elnöke, Mester András, Mezőgecse polgármestere, a KMKSZ önkormányzati és gazdasági titkára, valamint Ljudmila Tokar, Beregszász alpolgármestere.
Az elnökség első ülésén meghatározták azokat a feladatokat, amelyekkel a szervezet foglalkozni kíván. Egyeztettek az alapszabály-módosítással kapcsolatos kérdésekről, és döntöttek a KHÖT irodájának kialakításáról, valamint a weboldalának beindításáról. A KHÖT irodája ideiglenesen a KMKSZ beregszászi székházában kerül elhelyezésre. A KHÖT elnöksége arról is határozott, hogy a szervezet munkájába igyekeznek bevonni Kárpátalja minden magyarok által lakott településének a vezetőit. Továbbá a beregszászi főiskolával közösen terveznek egy, az önkormányzatok helyzetét vizsgáló felmérést is.

Badó Zsolt