Tovább tart a részleges mozgósítás

2015. február 3., 20:03 , 734. szám

Közel 78 ezer hadkötelest értesítettek ki eddig a mozgósításról, közülük több mint 46 ezren estek át az orvosi vizsgálaton, hogy azután a katonai egységekhez irányítsák őket – közölte Volodimir Talalaj vezérőrnagy, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöksége védelmi és mozgósítástervezési főosztályvezetőjének első helyettese a Legfelsőbb Tanácsban nemzetbiztonsági és védelmi kérdésekről rendezett meghallgatáson.

A részleges mozgósítás negyedik hullámáról szólva Talalaj az UNIAN hírügynökség szombati beszámolója szerint elmondta, hogy a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) döntése értelmében az 90 napig tart, s több, mint 60 ezer személy mozgósítását tervezik. Emlékeztetett, hogy a mozgósítás a 60 évesnél fiatalabb férfiakra vonatkozik, de az 50 és 60 év közöttiek „kategóriájában” kizárólag önkénteseket hívnak be.
A vezérőrnagy jelezte, hogy január 28-tól megkezdődött a mozgósítottaknak a kiképzési intézményekbe, kiképzőközpontokba és gyakorlóterekre irányítása. Talalaj ugyancsak elmondta, hogy a hadkiegészítő parancsnokságokhoz naponta átlagosan 300 kérvény érkezik önkéntes katonai szolgálatra jelentkező ukrán állampolgároktól, számuk a hétvégére elérte a háromezret.
Az UNIAN emlékeztet, hogy 2015-ben a mozgósítás három szakaszban megy végbe, s januártól augusztusig tart. A második szakasz előreláthatóan áprilisban veszi kezdetét, és 60 naposra tervezik, a harmadik pedig júniusban indul, és szintén 60 napig tart majd. Az év folyamán Ukrajna Fegyveres Erői összesen 200 ezer fő mozgósítását tervezik.

(unian.ua/zzz)