Ukrajna: korlátozzák a határátlépést?

2015. február 3., 19:59 , 734. szám

Az elmúlt napokban a katonai mozgósítás hatálya alá eső férfiakat érintő kérdés sok vitát és nem csekély riadalmat váltott ki a lakosság körében.

Az UNIAN január 30-án jelentette, hogy Petro Porosenko elnök rendeletet írt alá a 2015. évi részleges katonai mozgósítás lebonyolításának biztosításával kapcsolatos pótlólagos intézkedésekről. Az államfő sajtószolgálata közölte, a rendelet értelmében a Miniszteri Kabinetnek egyebek mellett meg kell vizsgálnia annak lehetőségét, miként lehetne törvényileg szabályozni a különleges időszakra mozgósítás idején katonai szolgálatra behívható ukrán polgárok külföldre utazásának rendjét.
A Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata hétfőn arról számolt be, hogy fokozott ellenőrzés alá szándékoznak vonni az életkoruk alapján a mozgósítás hatálya alá eső férfiakat. Tájékoztatásuk szerint a hadkiegészítő parancsnokságok igazolása a hadköteles férfiak számára nemcsak a külföldi utakhoz, de a belföldi lakóhely-változtatáshoz is kötelezővé válik.
A portál megszólaltatta Volodimir Talalaj vezérőrnagyot, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöksége védelmi és mozgósítástervezési főosztályvezetőjének első helyettesét, aki szerint mozgósítás idején a hadköteleseknek nem áll jogukban elhagyni lakóhelyüket a hadkiegészítő parancsnokság engedélye nélkül, s az intézkedés megfelel az ukrán jogszabályoknak.
„Amikor az országban mozgósítás van, a hadköteles, ha el akarja hagyni lakóhelyét, hogy az adminisztratív járás (közigazgatási egység – a szerk.) határain túlra utazzék, köteles tájékoztatni erről a járási hadbiztost, és az engedélyét kérni... Nem feltétlenül az ország elhagyásáról van szó. Még az ország területén való helyváltoztatáskor is” – idézte a vezérkar képviselőjét az Ukrinform.
A tábornok egyúttal azt ígérte, pontosítani fogják a szóban forgó normát annak érdekében, hogy felmentsék az igazoláskérés alól azokat, akik csupán „egy-két napra” hagyják el a közigazgatási egységüket.
Az UNIAN hírügynökség ezzel összefüggésben idézte az Eszpreszo.TV-nek nyilatkozó Olekszandr Pravdivec ezredest, a Védelmi Minisztérium mozgósítással kapcsolatos kérdésekben illetékes szóvivőjét: „A hadkötelesek A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról törvény értelmében a mozgósításra vonatkozó döntés megszületésének pillanatától kezdik meg a haza védelmére vonatkozó alkotmányos kötelezettségük teljesítését. Vagyis a hadiállapot bevezetése nem kötelező feltétele a mozgósítás végrehajtásának. Ez az első, másodszor pedig: a katonai szolgálatra való behívást mozgósítás idején, valamint a felmentést alóla Ukrajna törvénye A mozgósítási felkészülésről és a mozgósításról szabályozza, amely egyebek mellett a 22. paragrafus 6. pontjában kimondja, hogy a hadköteles személy lakóhely-változtatása mozgósítás meghirdetése idején a járási hadkiegészítő parancsnokság engedélyével megengedett. Vagyis itt a kulcsszó a „lakóhely-változtatás” – hangsúlyozta az ezredes.
Az Ukrán Állami Határőrszolgálat hétfő délután ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy nincs semmilyen jogszabályi változás a korábbi feltételekhez képest a katonai mozgósítás hatálya alá eső és a sorköteles ukrán állampolgárok határátlépését illetően, vagyis nincs szükség a hadkiegészítő parancsnokságok engedélyére. A határőrség szerint az Ukrajnából történő kiutazáshoz és az országba való belépéshez csak érvényes útlevél vagy egyéb úti okmány, így gyermek-, diplomata-, illetve szolgálati útlevél szükséges – adta hírül az Interfax-Ukrajina hírügynökség nyomán az MTI.

(zn.ua/unian.ua/MTI/ntk)