Képzőművészet a bankban

2015. február 10., 18:09 , 735. szám

Bár a 150 ezres, maroknyi kárpátaljai magyarság számos, nem csupán országunkban elismert művésszel büszkélkedhet, valószínűleg kevés olyan akad a neves művészek között, akinek sikerül értékesíteni műveiből annyit, hogy az alkotás legyen számára a megélhetés elsődleges vagy egyetlen formája. Hiszen jóval több olyan ember van, aki „csak” rajong a művészetért, mint amennyi tud és akar is áldozni rá.

Rendkívül nehéz helyzetbe hozza ez a folyamatosan alkotói lázban égő művészeinket, hisz a mindenre kiterjedő áremelkedések az alkotáshoz szükséges anyagok és eszközök, kiállítótermek árában, ezzel együtt pedig értelemszerűen az alkotások ellenértékében is meglátszanak, ami valószínűleg sok jobb sorsra érdemes szobrot, festményt, grafikát, kerámiát száműz hosszabb időre az alkotótermekbe.
A közelmúltban egy remélhetőleg gyümölcsöző együttműködés született az OTP Bank és a Kárpátaljai Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) között, amely némileg segíthet orvosolni a RIT tagjait is érintő ezen problémát, ráadásul jótékony célokat is szolgál. A megállapodás értelmében az ungvári Minaji úti OTP Bank falait nemsokára a RIT festőinek képei díszítik majd. A RIT december 19-én az ungvári Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban tartott kiállításán Szergej Fedinnel, az ungvári OTP Bank vezetőjével megkötött együttműködésről a RIT vezetőjét, Magyar László festőművészt kérdeztük.
– Az OTP Bankkal és Magyarország Ungvári Főkonzulátusával már régóta kapcsolatban állunk. A konzulátus aulájában Viczián Tamás korábbi vezető konzul kezdeményezésére, folyamatos cserével, de rendszeresen ott voltak a RIT tagjainak festményei. Ez némileg segített a képek népszerűsítésében. Az OTP Bankban is voltak hasonló körülmények között kiállított munkáink. Közben a bank épülete új helyre került: az Ung partjáról a Minaji útra. Szerettük volna az új helyen is folytatni és tovább bővíteni együttműködésünket, amelyet a bank új vezetősége is örömmel fogadott.

– Lesz ebben valamilyen változás a korábbiakhoz képest?

– Az együttműködés részleteinek összehangolása folyamatosan zajlik. Az viszont biztos, hogy a kiállítások a jövőben állandó jelleggel zajlanak majd és aukció jellegűek lesznek. Amennyiben valaki megvásárolja a bankban kiállított képet, az ár 50%-a a művészt illeti majd, a másik 50%-ot pedig a helyi árvaházak támogatására fordítjuk.

– Több szempontból is hasznos tehát együttműködésük.

– Igen, hiszen jótékonysági célt is szolgál, ráadásul van még egy terem, amelyben a művészek meg tudják mutatni műveiket, esetleges el is adni valamit közülük. Igaz, hogy nem a teljes árat kapják meg, de ez is sokat számít. Innen aztán már több lehetőség nyílik a művészek számára is. Valamiben csak reménykednünk kell. S ehhez szükséges az, hogy a társaság tagjai minél több helyen megmutathassák munkáikat. Ez a helyszín pedig különösen impozáns, és sokan meg is fordulnak benne.

– Eddig milyen visszhangot váltott ki az együttműködés a tagok körében?

– A február 6-i gyűlésünkön részletesebben is megvitattuk a kérdést. Az, hogy a képeink láthatóak lesznek e helyen, nem befolyásolja negatív irányban az eddigi munkánkat, így a tagoknak sincs ellenvetésük. A kezdeményezés kezdetén több művész munkáját állítottuk ki, és most is úgy tervezzük, hogy folyamatosan cserélni fogjuk majd a képeket, hogy a „kínálat” minél vegyesebb legyen (ez a RIT 20 tagja közül nagyjából 10-12 festőt érint – a szerk.). Mindenképp örülünk annak, hogy újabb lehetőség nyílik a képek megmutatására. Hiszen addig eladni sem tudja senki a munkáit, míg meg nem ismerik azokat.

Espán Margaréta