Közösség nélkül nem erősödhetünk meg

2015. február 10., 18:39 , 735. szám

Jótékonysági céllal szervezett farsangi bált február 7-én a Batári Görögkatolikus Egyházközség, a helyi könyvtár, óvoda, iskola, kultúrház és a KMKSZ-alapszervezet közreműködésével. A rendezvény a belépőjegyek, tombolaszelvények megvásárlásával a kultúrház felújítását hivatott szolgálni.

Az esemény az egyházközség Rügyecske és Bimbócska nevet viselő gyermek tánccsoportjainak bemutatkozó előadásával vette kezdetét. A csoportok az egyházközség és a helybéli szülők kezdeményezésére múlt év decemberében alakultak. A főként óvodásokból és kisiskolásokból álló csoportok számára a Kokas Banda tagjai, Komáromi-Kokas Erzsébet és Kokas Krisztina tartott népi gyermekjátékokat és néptáncot is tartalmazó foglalkozásokat a Batári Szent Mihály Görögkatolikus Óvodában a Kokas Banda tagjainak köszönhetően élő zenével.
A bemutatót követően Lődár Jenő, az egyházközség parochusa köszöntötte a megjelent szülőket, gyermekeket, érdeklődőket, emlékeztetve az esemény céljára. Elmondta, hogy idén szeretnék legalább az 1950-es években épült kultúrház ablakait kicserélni, hogy a gyermekek legközelebb már méltóbb és jobb körülmények között, fűthető teremben mutathassák be, mit tanultak a foglalkozásokon. A kultúrház ad otthont a Batári Elemi Iskola nagyobb műsorainak, a falu és az iskola könyvtárának egyaránt, így többszörösen is fontos és időszerű már a felújítása. A parochus kiemelte, hogy közösségünk és országunk rendkívül nehéz időket él meg, de bíznunk kell a Jóisten gondviselésében, abban, hogy minden megoldódik majd. A hasonló rendezvények viszont addig is különösen fontosak, hiszen az ország közösségek nélkül nem fog megerősödni. Ugyanis a közösség az, ami a Jóisten gondviselése mellett megmutathatja számunkra a kiutat a nehéz helyzetből. A jelenlévők a Miatyánk eléneklésével kérték Isten áldását közösségükre, megemlékezve mindazokról, akiket az elmúlt több mint egy év eseményei hasonlóan nehéz vagy még nehezebb helyzetbe juttattak.
Az est folyamán Sztojka Vanessza és a Gyurkó Róbert és Lőrincz Gábor alkotta Két Kanáll együttes gondoskodott arról, hogy néhány óra erejéig a felnőttek is megfeledkezzenek némiképp az említett helyzetről. A tombolán értékes ruhaneműk, használati tárgyak, könyvek, fődíjként pedig egy porszívó és egy plazmatévé talált új gazdára.
A szervezők ezúton is szeretnék köszönetüket kifejezni mindazoknak, akik jegyvásárlással vagy adománnyal hozzájárultak a rendezvény sikerességéhez. A befolyt összeg egészét a kultúrház felújítására fordítják majd.

Espán Rita