Mikor indokolt a mandula eltávolítása?

2015. február 10., 17:45 , 735. szám

A kislányomnak már többször is volt mandulagyulladása. Érdekel, jó lenne-e, ha kioperáltatnánk a manduláját, vagy ne vétessük ki a szervet? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy csapi olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Pauk László, a Beregszászi Járási Kórház fül-orr-gégésze válaszol.

– Minden szerv, melyet születésünkkor megkapunk, rendeltetésszerűen kell, hogy működjön, s szervezetünknek szüksége van rájuk – fejti ki a szakorvos. – De ha a szerv haszon helyett kárt okoz a szervezetnek, akkor beszélhetünk arról, hogy megérett az eltávolításra. Ha párhuzamot szeretnék vonni a mandula eltávolítása és a vakbélműtét között, egyrészt azt mondom, amivel mindenki tisztában van: vakbélgyulladás esetén az életben maradás érdekében nincs más lehetőség, mint a műtét. Ami a mandulagyulladást illeti, ez éppúgy veszélyeket rejt magában, ám a gyulladásos folyamat lefolyása nem olyan gyors, villámszerű, mint a vakbélgyulladás esetében. Veszélyforrás viszont, hogy a rosszul működő mandula egy reumás folyamat elindítója lehet, mely tönkreteheti az ízületeinket, a veséinket és a szívünket. Nem hiába van egy mondás orvosi berkekben, miszerint a reuma az ízületeinket nyalogatja, de a szívünket harapdálja…
Akkor hogy is állunk a mandulával és a mandulaműtéttel? A szerv eltávolítását vagy nem eltávolítását nagyon szigorú mérlegelések után kell eldönteni. A mérlegelés joga és kötelessége az orvosé. Ezek során mindig több tényezőt kell számításba vennünk. Ha mandulagyulladásról beszélünk, akkor tisztáznunk kell, hogy az akut (heveny) mandulagyulladás mindig magas lázzal jár, az egyszerű torokkaparás, a torokban érzett pici kis fájdalom láz nélkül nem heveny mandulagyulladás. Egy egészséges ember esetében eltűrt, ha kétévente egyszer van akut mandulagyulladása. De ha már legalább évente egyszer kialakul nála ez a betegség, akkor a heveny mandulagyulladás gyakorinak számít, ha pedig egy év leforgása alatt egynél több, vagy két évente három akut mandulagyulladással küszködik, akkor nagyon gyakori heveny mandulagyulladásról beszélünk. Ám mindez nem azt jelenti, hogy ha elértük e megbetegedések jelzett számát, meggondolatlanul bele kell vágnunk a műtétbe.

– Mikor indokolt hát az operáció?

– Szeretném leszögezni: soha semmi jó nem származik abból, ha átesünk a ló másik oldalára. Az egészségügy nem divatszakma, a dolog nem úgy működik, hogy ha egyszer az a „divatos”, hogy ne vétessük ki a mandulát, akkor hagyjuk kifejlődni a reumát, ha viszont holnap az operáció „jön divatba”, akkor akár kell, akár nem, szabaduljunk meg a mandulától. Sajnos, vannak esetek, amikor az idült (krónikus) mandulagyulladás olyan reumás folyamatot idézhet elő, mely műtétet igényel akkor is, ha nem alakult ki akut mandulagyulladás. Amúgy a heveny mandulagyulladás időszakában soha nem operálunk ki mandulát. (Az akut időszak jellemző vonásai közé tartozik a magas láz, a szervezet letörtségének érzése, védelmi mechanizmusának rettentő módon való lecsökkenése.) Ha műteni kell, akkor a heveny gyulladás megszüntetésétől számított egy hónap múlva kerítünk sort a szerv eltávolítására. Amennyiben a beteg gyakori vagy nagyon gyakori akut mandulagyulladással küszködik, akkor beszélhetünk a műtét létjogosultságáról, de ebben az esetben is mérlegelni kell az orvosnak. Operációt indokol, ha két év alatt két vagy több heveny mandulagyulladás alakult ki a betegnél, ha ízületi panaszok, vese- és szívproblémák jelentkeznek. Minden páciens egyedi személyiség, és nem szabad mindenkit egy kalap alá venni. Ha több érv szól amellett, hogy meg kell hagyni a mandulát, mert még megmenthető, akkor mindent megteszünk azért, hogy ismét jól működjön. De ha a mandula már működés- és életképtelen, akkor nem kell félni meghozni a döntést az eltávolításáról.

Lajos Mihály