Németh Zsolt: még van esély a békés rendezésre

2015. február 10., 19:08 , 735. szám

Most még van esély az ukrajnai konfliktus békés, politikai rendezésére, és Magyarország elkötelezett e mellett – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón. Az MSZP szerint a kormánynak megfontoltnak és egyértelműnek kell lennie a kérdésben. Előzőleg a külügyi bizottság zárt ülésen vitatta meg az ukrajnai helyzetet. Az Országházban ott volt Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke is, aki jelezte: Magyarország, a magyar pártok minden lépése Ukrajna vonatkozásában befolyásolhatja a kárpátaljai magyarság megmaradásának esélyeit.

A tanácskozás után Németh Zsolt úgy nyilatkozott, hogy nem érintheti aránytalanul a sorozás a kárpátaljai magyarokat, és lehetővé kell tenni, hogy Kárpátalján tölthessék le a szolgálatukat.
Németh Zsolt üdvözölte a német–francia béketervet és a diplomáciai erőfeszítéseket, amelyek elvezettek ahhoz, hogy szerdán Minszkben csúcstalálkozón vitassák meg a helyzetet. Magyarország elkötelezett a békés rendezés mellett, nem járható út Ukrajna felfegyverzése, a katonai megoldás – mutatott rá.
Ismertette, hogy a béketerv célja egyrészt az azonnali tűzszünet, másrészt pedig az, hogy Ukrajna területi integritását, szuverenitását tiszteletben tartva alkotmányos reformmal biztosítsák a nagyobb önállóságot azoknak a közösségeknek, amelyek ezért küzdenek. Ez nélkülözhetetlen a hosszú távú stabilitáshoz – tette hozzá.
A bizottság elnöke arra is kitért, hogy Kárpátalján egyelőre a viszonylagos stabilitás jellemző, ennek fenntartása alapvető érdek, ezért el kell kerülni a meggondolatlan nyilatkozatokat. A magyar állam támogatja a kárpátaljai magyar közösséget, kiáll a honosítás, a kettős állampolgárság mellett, és fontosnak tartja az akadálymentes határátlépés feltételeinek biztosítását – sorolta.
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára kiemelte: Magyarország érdeke a konfliktus mielőbbi békés rendezése és az, hogy a kárpátaljai magyarokat minél kisebb mértékben sújtsák a válság közvetlen és közvetett hatásai. Az intenzív diplomáciai erőfeszítéseknek Magyarország is része – fűzte hozzá.
Az államtitkár hangsúlyozta: elfogadhatatlan minden olyan aránytalanság, amely a besorozottak számában a magyarságot hátrányosan érinti. Jelenleg ilyet nem érzékelnek, de ha bekövetkezik, a magyar diplomácia megteszi a szükséges lépéseket – mondta.
Magyar Levente elmondta: Vlagyimir Putyin orosz elnök közelgő budapesti látogatásán főként gazdasági kérdések kerülnek napirendre, de megkerülhetetlen, hogy szó essen az ukrajnai helyzetről, és ismertetik majd a magyar kormány álláspontját.
Azt is közölte, hogy elsősorban az ország déli határánál tapasztalható migrációs nyomás, és ha Ukrajna felől érkezne nagyobb menekülthullám, annak nyilvánvalóan egész más lenne a megítélése. A kormány felkészült egy ilyen helyzetre, de ennek jelei egyelőre nem látszanak – mondta.
Brenzovics László, a KMKSZ elnöke arról beszélt, hogy az Ukrajnában dúló háború áldozatait már ezrekben lehet mérni, több mint egymillióan kényszerültek lakhelyük elhagyására. A kijevi Legfelsőbb Tanács egyetlen magyar képviselője jelezte: a kárpátaljai magyarság története egyik legsúlyosabb válságát éli át. Szerinte a közösség ma kettős szorításban van. Egyfelől számos magyart hívtak be katonának, illetve továbbiak is számíthatnak arra, hogy behívót kapnak a jövőben, s miközben a harcoknak már három magyar áldozata van, nem látszik a válságból kivezető út. Másfelől Ukrajna a háború miatt is rendkívül súlyos gazdasági válságba került. A hiperinfláció miatt elvesztek a lakossági megtakarítások, a bérek egy minimális szintre estek vissza, elértéktelenedtek, ami szintén létében veszélyezteti a kárpátaljai magyarságot – mutatott rá Brenzovics László.
A KMKSZ elnöke üdvözölte, hogy Magyarország mindent megtesz azért, hogy a kárpátaljai magyarok közösségként maradhassanak meg a szülőföldjükön. Továbbra is számítanak a magyar kormány és a társadalom támogatására ebben a rendkívül nehéz helyzetben, amelyre csak a béke mielőbbi megteremtése jelenthet megoldást – közölte.
„Magyarország, a magyar pártok minden lépése Ukrajna vonatkozásában befolyásolhatja a kárpátaljai magyarság megmaradásának esélyeit, ezért arra kértem mindenkit, hogy legyenek megfontoltak, gondoljanak közösségünk biztonságára, mielőtt lépnének ebben a kérdésben” – mondta el Brenzovics László az ülést követően lapunknak.
Mesterházy Attila (MSZP) azt mondta, hogy a kormány részéről helyes a megfontoltság, de ez „nem egyenlő a pávatánccal”. Véleménye szerint a kormánynak egyértelműen kell fogalmaznia, és világosan ki kell mondania, hogy „Oroszország agresszor”. Magyarországnak minden, az EU és a NATO által az asztalra tett megoldási javaslatot támogatnia kell a békés rendezés érdekében – hangoztatta. Megjegyezte: az orosz elnök mellett az ukrán elnökkel is találkoznia kellene a magyar kormányfőnek.
A szocialista képviselő nem tud arról, hogy Putyin ellenzéki pártvezetőkkel is találkozna Budapesten, szerinte látogatása egyértelműen Oroszország érdekeit szolgálja.
Mesterházy Attila meglátása szerint nincs migrációs nyomás Magyarországon, ez csak „politikai játszma”, Magyarországnak világos idegenrendészeti szabályozása van, és az ezután is kiválóan működik.
Szávay István (Jobbik) kijelentette: a konfliktus kitörésének egyik fő oka, hogy Ukrajna „több millió állampolgárát fosztotta meg alapvető emberi és nemzetiségi jogaitól”. A magyar kormány céljai még mindig nem világosak, a kárpátaljai magyarok lét- és jogbiztonságának kell lennie az első számú szempontnak – vélekedett. Hozzátette: Magyarországnak ki kell maradnia ebből a háborúból, és elfogadhatatlan, hogy akár egyetlen magyart is elvigyenek a háborúba.

(MTI/zzz)