A Legfelsőbb Tanács megszigorította a dezertálásért járó büntetést

2015. február 13., 15:02

Február 12-én a Legfelsőbb Tanács megszigorította a dezertálásért, a parancs megtagadásáért, valamint más katonai bűnökért járó büntetést.

336 képviselőből 245-en szavaztak igennel a törvényjavaslatra.

A törvényjavaslatot a kormány nyújtotta be a parlamentnek.

A törvény szigorúbb büntetést határoz meg a fentebb felsorolt jogsértésekért, s nemcsak a hadiállapot időszakára vonatkozóan, hanem a „rendkívüli időszakokra” is, többek között a mozgósítás idejére.

A törvény kimondja, hogy az engedetlenséget, vagyis a nyílt parancsmegtagadást 2 évig terjedő szolgálati korlátozással büntethető, vagy 2 évig  büntetőzászlóaljban tartható, vagy akár 3 évig tartó szabadségvesztést kaphat.

A katonai egység vagy a sorkatonai szolgálat helyének jogosulatlan elhagyása, valamint a szolgálatból való elbocsátás, áthelyezés vagy kiküldetés nem időben történő bejelentése esetén, ezenkívül ha a személy nem jelenik meg a  hivatalos kiküldetésből, szabadságról, vagy kórházi kezelésből (ami tovább tartott 3 napnál, de nem tovább mint egy hónap),  büntetőzászlóaljban tartható akár két évig, vagy 3 évig terjedő szabadságvesztést kaphat.

A katonai egység vagy a sorkatonai szolgálat helyének jogosulatlan elhagyásáért, valamint az alapos ok nélküli nem időben történő szolgálatra való megjelenésért rendkívüli időszak alatt 3-tól 7 évig terjedő szabadságvesztés jár.

Ezenkívül a rendkívüli időszak alatt történő katonai szolgálat elkerülése céljából való dezertálás, a katonai egység vagy a sorkatonai szolgálat helyének jogosulatlan elhagyása, valamint ugyanezen okokból történő nem megjelenés a szolgálatra kinevezés, kiküldetés esetén, szabadságról vagy kórházi kezelésből, továbbá a fegyverrel történő dezertálás, illetve több személy előzetes összeesküvése ugyanezen célból 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A rendkívüli időszakban a katonai szolgálat elkerülése céljából történő öncsonkítás, betegségszimulálás, dokumentumok hamisítása vagy más hasonló csalás 3-től 7  évig terjedő szabadságvesztéssel jár.

A rendkívüli időszakban a katonai szolgálatot teljesítő személy által történő harci fegyverek, lőszerek, robbanásveszélyes vagy más harci anyagok, katonai járművek vagy egyéb speciális harci felszerelések ellopása, kisajátítása, vagy csalás útján való beszerzése, a szolgálati helyzetével való visszaélés, amely jelentős károkat okoz, 5-től 12 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

A ukrajnai államhatár határőri tisztségviselőinek súlyos következményekkel járó szabálysértése rendkívüli időszak, illetve hadiállapot idején 7-től 10  évig terjedő szabadságvesztéssel jár.

A háborús zóna területén csak az viselheti a Vöröskereszt, a Vörös Félhold, valamint a Vörös Kristály jelképeit, akinek erre jogosultsága van. A rendkívüli időszakban az ezekkel való visszaéléseket 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik.

(mukachevo.net/VV)