Magyarország hatalmas humanitárius segítséget ad Ukrajnának

2015. február 14., 22:17 , 736. szám

A hatalmas humanitárius segélyprogramot Ukrajna számára még december 10-én jelentette be Kovács Ádám Zoltán, Magyarország nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkára.

Ezen kívül a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet Ukrajna 7 régiójában indított segélyprogramot: Harkiv, Zaporizsja, Herszon, Kárpátalja, Lemberg és Ivano-Frankivszk megyékben.

Csaknem 1350 sokgyermekes család részesül humanitárius segélyben (ez összesen több mint 7000 ember), s ez elsősorban a lakóhelyüket elhagyni kényszerült menekültcsaládokat érinti.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet az 1990-es évek közepétől indít különböző segélyprogramokat Ukrajnában. Ezeket a programokat elsősorban Kárpátalján valósították meg, de az utóbbi években a szervezet kiterjesztette tevékenységét más megyékre is, különösen vészhelyzetek esetén.

A segélyszervezet honlapján olvashatunk azokról a családokról, akiken segítettek. Köztük van Natalija Ivacsenko, aki 3 gyerekével érkezett Harkivba Szlavjanszkból, s negyedik gyermeke már Harkivban jött világra. Okszana Szlobodanyuk a Donyeck megyei Kirovszkból költözött Harkivba 5 gyerekével. Viola Juldaseva Luhanszkot kényszerült elhagyni. Ő szintén ötgyermekes családanya, s a legidősebb közülük gyermekbénulásban szenved. Viola férje részt vett a harcokban, de augusztus 6. óta semmit nem tud felőle.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet humanitárius segélyprogramja 2015. január 1-jétől

2015. május 31-ig fog tartani.

Ezenkívül Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere az Ukrajnában tett február 13-i látogatásakor az M1 Az este című műsorának telefonon elmondta, hogy eddig mintegy százmillió forintnyi humanitárius segítséget juttattak el Ukrajnába, és „megindult Magyarország történetének egyik legnagyobb segélyakciója” is, amelynek keretében az ukrajnai belső menekülteket segítik.

Közlése szerint az ukrán elnök megköszönte Magyarország humanitárius segítségét, és azt, hogy az ígéreteknek megfelelően újra lehetővé tették a gázszállítást Ukrajna irányába.

Magyarország határozottan képviseli azt az álláspontot, hogy a behívott, besorozott magyarok aránya nem lehet magasabb, mint a magyarság aránya Ukrajna egész lakosságához mérve. Eddig ez az arány nem volt magasabb. A KMKSZ figyelemmel követi a besorozásokat, és jeleznek, ha nem kívánt jelenséget vagy negatív fejleményeket tapasztalnak.

(mukachevo.net/index.hu/VV)