Ukrán válság: Minden eddiginél hevesebb harcok Debalcevénél

2015. február 14., 10:09

Mialatt a szakadár területre beékelődött, stratégiai fontosságú kelet-ukrajnai városnál megnövekedett a harcok intenzitása, Petro Porosenko ukrán elnök kijelentette pénteken: még távoli a béke Kelet-Ukrajnában, és senki nincs meggyőződve arról, hogy az előző napi minszki megállapodás feltételei teljesülnek. Orbán Viktor magyar kormányfő szerint a törékeny béke is jobb, mint a háború.

„Nem akarom, hogy bárkinek illúziói legyenek [...] továbbra is nagyon messze vagyunk a békétől. Senki sem hiszi szilárdan, hogy a Minszkben aláírt békefeltételeket szigorúan be fogják tartani” – mondta Porosenko. Egyúttal azonban hangsúlyozta, hogy a csütörtöki megállapodás fényében „van rá remény, hogy innentől mégiscsak a konfliktus kiszélesedésének leállításának, a tűzszünet, a nehézfegyverzet kivonásának irányába alakul a helyzet, és remélem, ez az út elvezet bennünket a békéig”.
Andrij Liszenko, a szakadárok elleni ukrán műveletek parancsnokságának szóvivője szerint a lázadók igyekeznek megerősíteni pozícióikat a konfliktus fontosabb térségeiben. „Az ellenség csapatösszevonást folytat a fegyveres konfliktus főbb térségeiben” – mondta. Egyúttal hangsúlyozta, hogy Debalcevének a tavaly szeptemberi minszki megállapodások értelmében az ukrán csapatok ellenőrzése alatt kell maradnia. A szakadárok szerint az általuk ellenőrzött Luhanszk lakónegyedeit éjjel nagy erejű tüzérségi csapás érte, ebben legalább három ember meghalt.
Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a debalcevei események kapcsán azt mondta, „az ukrán kollégák úgy tartják, hogy nincs katlan, az orosz államfő szerint ugyanakkor létezik”. Ezért Moszkva „aggódik amiatt, hogy az ott lévő ukrán fegyveres alakulatok a tűzszünet hatályba lépését követően megpróbálnak kitörni és ezzel megsértik a tűzszünetet”. Peszkov egyúttal azt is közölte, hogy Oroszország nem aláírója, csak garantálója a Minszkben aláírt dokumentumoknak, és „fizikailag” sem várható el tőle az abban megjelölt intézkedések végrehajtása. Ezt azzal indokolta, hogy Oroszország „nem résztvevője a konfliktusnak”.

 Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter a parlamentben arról számolt be, hogy az ukrán katonák megkezdték a nehézfegyverzet válságövezetből való visszavonásának előkészítését. Hozzátette, már folynak az egyeztetések az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezettel (EBESZ) arról, hogy szervezet miként tudná maradéktalanul végrehajtani a minszki megállapodásból eredő feladatait. Klimkin azt is elmondta, egyértelmű utasítást kaptak, hogy valamennyi foglyot engedjék majd szabadon a másik fél által fogva tartottakért cserébe. Hangsúlyozta, már ennek előkészítésén is dolgoznak.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban az előző nap született minszki megállapodásról azt mondta, még a törékeny béke is jobb, mint a háború. Pénteki kijevi látogatásáról szólva a kormányfő kijelentette: Magyarországnak ésszerű érdekei fűződnek ahhoz, hogy jó kapcsolatban álljon az ukránokkal. Az orosz–magyar kapcsolatról pedig úgy fogalmazott: Magyarországnak ésszerű és rendezett kapcsolatokra van szüksége Oroszországgal is. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a TV2 Mokka című műsorában azt mondta, mindenkinek – Oroszországnak, Ukrajnának és egész Európának – az az érdeke, hogy béke legyen Ukrajnában. A tárcavezető szerint most van a legjobb esély arra, hogy a megállapodást mindenki tiszteletben tartja, mert „ha nem tartják be a tűzszünetet, akkor annál csak rosszabb helyzetbe kerülhet mindenki, mint amilyenben most van”.

(MTI/hirado.hu/VV)