A közösség megtartó ereje

2015. február 17., 18:39 , 736. szám

Ungtarnócon régi hagyomány, hogy a helyi KMKSZ-alapszervezet és a református egyház szervezésében farsangi bált szerveznek. A bál fontos közösségmegtartó jelleggel is bír, ezért elengedhetetlennek tartják a mára már szórvány magyarlakta településen. A rendezvényt ezúttal is a helyei református parókia termében tartották.

Héder János, a Kárpátaljai Református Egyház főjegyzője, Ungtarnóc református közösségének lelkésze a 90. zsoltár 12. versével köszöntötte az egybegyűlteket. A lelkész szerint ezekben a nehéz, válságos időkben, nekünk, magyaroknak fontos hagyományainkat megtartanunk, ápolnunk. „Ha ezeket a dolgokat elhagyjuk, akkor mindent elveszítünk, a nemzet az énekeiben, a közösségeiben él.”
Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű szervezetének elnöke elismerőnek találta, hogy ezekben a nehéz időkben az ungtarnóciak számára fontos a közösség. Biztosította a jelenlévőket, hogy a KMKSZ igyekszik minden tőle telhetőt megtenni, hogy továbbra is segítse a szórvány település megmaradását.
Kiss Klára, a helyi KMKSZ-alapszervezet elnöke ismertette a rendezvény programját, majd megkezdődött a jelmezbemutató.
Az ifjak változatos, kreatív jelmezbe öltözve vonultak fel a nagyérdemű elé, ahol a zsűri pontozta a legkreatívabb jelmezeket, a nyertesek értékes ajándékokkal gazdagodhattak. A bemutató után vacsora következett, majd az est folyamán tombolasorsolásra is sor került.
A szervezők a tombolából befolyt összeggel a református templom felújítását szeretnék támogatni. A báli hangulatot Palkó Tibor és zenekara biztosította.

Váradi Enikő