Szijjártó és Dačić a rendkívül jó kétoldalú kapcsolatokat méltatta

2015. február 17., 18:32 , 736. szám

Még soha nem volt olyan kiegyensúlyozott az együttműködés Magyarország és Szerbia között, soha nem voltak olyan jók a kétoldalú kapcsolatok, mint most – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten.

A tárcavezető megbeszélést folytatott szerb kollégájával, Ivica Dačić külügyminiszterrel. Az azt követő közös sajtótájékoztatójukon Szijjártó Péter kiemelte: a hatékony együttműködés értékét növeli, hogy nagyon messziről jutottak el idáig, és a gyorsan változó világban felértékelődnek az országok közötti jó kapcsolatok.
Hangsúlyozta: Szerbia hozzájárulhat Magyarországnak a térséghez fűződő geopolitikai érdekei érvényesítéséhez, így a béke eléréséhez, a kereskedelmi kapcsolatok bővüléséhez és az energiabiztonság biztosításához.
A kétoldalú gazdasági kapcsolatokról szólva elmondta, hogy az elmúlt években jelentősen növekedett a kereskedelmi forgalom. A forgalom további növelésére a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. és az Eximbank képviseletet nyit Belgrádban, továbbá 45 millió eurós hitelkerettel segítik a szerb és a magyar kis- és közepes vállalkozásokat kétoldalú együttműködések fejlesztésében – sorolta.
Ivica Dačić is a rendkívül jó kétoldalú kapcsolatok jelentőségét hangsúlyozta, és úgy vélte, az elmúlt két-három évben elért fejlődést a két ország vezetésének eltökéltsége eredményezte. Sikerült a régi, komoly problémákat megoldani, és ez történelmi értékű eredmény – mutatott rá. Hozzátette: mindennek alapja a sok egyeztetés az ország vezetői között és a bizalmon alapuló kapcsolat.
Ivica Dačić megköszönte Magyarország támogatását országa európai uniós integrációjához: a tapasztalatok átadását és a szakértők segítségét.

(MTI/Kárpátalja)