Ünnepi közgyűlést tartott a Kárpátaljai Református Egyház

2015. február 17., 19:02 , 736. szám

Február 14-én a beregszászi református templomban tartotta meg 2015. évi ünnepi közgyűlését a Kárpátaljai Református Egyház (KRE), amelyen felszenteltek három fiatal lelkészt és átadásra került a Komjáthy Benedek-díj is.

A közgyűlés kezdetén dr. Bölcskei Gusztáv, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem rektora köszöntötte a jelenlévőket Jézus Krisztus János evangéliumában leírt szavait idézve: „…aki nem az ajtón megy be a juhok aklába, hanem más felől hatol be, az tolvaj és rabló. De aki az ajtón megy be, az a juhok pásztora.  […] Én vagyok a jó pásztor. A jó pásztor életét adja a juhokért.” A jelen helyzet aggodalommal telíti meg életünket saját magunkért, gyermekeinkért, holnapunkért, de Jézus azt ígéri nekünk a sok zűrzavaros hang között is, hogy megtartja életünket, táplálja testünket, lelkünket. Ő mindig képes továbbgondolni jövőnket, s mindig arra biztat, hogy ne féljünk, csak higgyünk, menjünk tovább az úton. Nem tudhatjuk, hogyan alakul holnapunk, jövőnk Kárpátalján. De Jézus mindenesetre velünk akarja folytatni azt. Ő a mi reménységünk. S ma, a vészterhes időkben tudnunk kell, hogy nincs olyan magyar református istentisztelet Magyarországon vagy más elcsatolt területeken, ahol a közösségben ne hangozna el ima a kárpátaljaiakért. Jézus továbbra is arra biztat, hogy menjünk tovább, bízzunk megtartó és tápláló szeretetében. A pásztor az ő egyik önarcképe. Ő azonban bárány is, aki magára vette nyomorunkat, kétségbeesésünket, bűneinket. Ha bízunk benne és szavaiban, lesz holnapunk, jövendőnk, reménységünk.
A vendégek köszöntését és bemutatását, a jegyzők kiválasztását és a számbavételt követően (ennek értelmében a megjelent 48 lelkész és 103 gondnok jelenlétével a zsinat határozatképes volt) Menyhárt István, a KRE választási bizottságának elnöke a négyévente történő, legutóbb 2014-ben lezajlott tisztújítás eredményeit, az egyházkerületek tisztségviselőinek neveit ismertette, amelynek értelmében: az egyházkerület püspöke Zán Fábián Sándor, főgondnoka Nagy Béla, főjegyzője Héder János, világi főjegyzője id. Halász Dezső; a Beregi Református Egyházmegye esperese Zsukovszky Miklós, főgondnoka Molnár Sándor, lelkészi zsinati tagjai Kacsó Géza, Szilágyi Károly, Gergely Szabolcs, világi tagjai Gyurkó Miklós, dr. Vaczkó László, dr. Oroszi Pál; az Ungi Református Egyházmegye esperese Balogh Attila, főgondnoka Bátori József, lelkészi zsinati tagjai Kolozsy András, Stefán Zoltán, világi tagjai Katkó László, Misák Viktor; a Máramaros-Ugocsai Egyházmegye esperese Hunyadi Attila, főgondnoka Petrusinec Vladimir, lelkészi zsinati tagjai: Seres János, Molnár Zsolt, világi zsinati tagjai: dr. Oroszi József, Máté István. Majd a KRE új tisztségviselői, a Zsinat tagjai az Úr asztala előtt tettek ünnepélyes fogadalmat Istentől kapott hivatásuk becsületes elvégzésére dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke vezetésével.
Az eseményen jelen volt Gulyás Gergely, a Magyar Országgyűlés törvényalkotásért felelős alelnöke, aki köszöntőjében Sütő András gondolatát idézte: „A szülőföldnek sírhantjelöltjei vagyunk. És egyhangúlag megválasztott emlékei. Mert az utolsó hely az, ahol nevünk emlegetése kilobban... Mert amikor mindenütt elfelejtettek: a szülőföldnek még mindig akad mondanivalója rólunk.” Kiemelte, hogy Magyarország kormánya aggódva figyeli a kárpátaljai magyarság sorsát, felelősséget vállal a határain túl élő magyar közösségekért, mert, bár a határok szétszabdaltak bennünket, a felelősség oszthatatlan. S minél nagyobb a baj, annál nagyobb az elkötelezettség. A szülőföldön megmaradás a legnemesebb célkitűzések egyike most számunkra, s az volt azoknak is, akik a megszámlálhatatlanul sok szenvedést hozó XX. században is megmaradtak Kárpátalján magyarnak. „Hiszünk abban, hogy a kárpátaljai magyarság a mostani nehézségekre is megmaradással, még összetartóbb magyar közösséget formálva és az összefogásból erőt merítve ad választ.”
A további köszöntőket követően Héder János, a KRE főjegyzője mutatta be a felszentelési követelményeknek megfelelt három lelkészt, Jakab Attilát, Baksa Zsoltot és Menyhárt Istvánt, akiket Zán Fábián Sándor püspök szentelt fel a közgyűlés keretében.
Az ünnepi közgyűlésen került átadásra a KRE 2009-ben létrehozott Komjáthy Benedek-díja is, amellyel minden évben azokat az újságírókat jutalmazzák, akik munkájuk során az egyház életének bemutatásában is jeleskednek. A Komjáthy Benedek-díjat Domáreckájá Júlia, a Pulzus Rádió Tükör, vagy amit akartok címet viselő riportműsorának szerkesztő-műsorvezetője, a KRE Kiemelt Patrónusa Díjat pedig Kató Béla erdélyi püspök kapta. Oklevéllel jutalmazták továbbá Fábián Katalint, a Küldetés folyóirat és a Pulzus Rádió munkatársát és Lajos Mihályt, a Kárpátalja hetilap újságíróját.
A KRE 2015. ünnepi közgyűlése szeretetvendégséggel zárult.

em