Vásárlási tanácsadó: Mikrohullámú sütő

2015. február 17., 16:58 , 736. szám

A „mikró” mára a konyha majdhogynem nélkülözhetetlen kellékévé vált. Használatával jelentősen felgyorsíthatjuk a főzés folyamatát, a melegítést és az olvasztást. A többfunkciós készülékekkel süthetünk, főzhetünk és grillezhetünk is. De hogyan vásároljunk mikrohullámú sütőt?

Mindenekelőtt tegyük fel a kérdést: hol szeretnénk elhelyezni a mikrót? Ez egy alapvető kérdés ahhoz, hogy a megfelelő készüléket válasszuk ki. Elsősorban ízlés kérdése, hogy szabadon álló vagy beépíthető készüléket választunk, de az adottságoktól is függ. Új konyhaszekrény felszerelése esetén talán kézenfekvőbb a beépíthető mikrosütő mellett dönteni, de ma már a szabadon álló készülék is elegáns kiegészítője lehet konyhánknak.
A készülék lehet a klasszikus fehér vagy rozsdamentes acél, ám ezeken kívül számtalan egyéb színben is beszerezhető. Sőt, rendhagyó alakú készüléket is választhatunk, például ha a sarokban szeretnénk elhelyezni. A mikrosütők ajtaja általában oldalra nyílik (jobbos vagy balos), de léteznek lenyitható ajtajú változatok is.
A következő fontos kérdés a méret. A legkülönfélébb méretekben kaphatók mikrók a szaküzletekben és a piacokon, felesleges azonban túlzásokba esni. A legkisebb megvásárolható méret belső űrtartalma 14 l körüli, ami kb. 28x45x39 cm (magasság, szélesség  mélység) külső méretet jelent, és egy ekkora mikróban akár egy egész csirkét is megsüthetünk. Az átlagos, vagyis leggyakrabban vásárolt mikrók belső térfogata 17–34 l között mozog, ez nagyobb a külső méreteket is jelent (kb. 35x55x55 cm).
A harmadik lényeges kérdés: mire szeretnénk használni a mikrohullámú sütőt? Vásárlás előtt gondoljuk át, mely funkciókra lesz szükségünk. Előfordulhat, hogy valamelyik funkció már megtalálható a többi konyhai gépünkben. Felesleges például, hogy a mikrohullámú sütőnk és a hagyományos sütőnk is rendelkezzen grill funkcióval. (Igaz, egyre gyakoribb, hogy a legegyszerűbb készülékeket is ellátják grill funkcióval.) Akkor is pénzkidobás jóval magasabb árat fizetni egy többfunkciós készülékért, ha azt csak melegítésre szeretnénk használni.
Az egyszerű, vagy egyfunkciós mikrohullámú sütő ideális melegítésre, főzésre és olvasztásra (csak mikrohullámot használ a főzés során).
Léteznek olyan készülékek, amelyek a mikrohullám és grillfunkció mellett forró levegővel is tudnak sütni – ez a funkció a konvekció. Vannak emellett olyan modellek, amelyek párolni is képesek, egyes konyhagépekben pedig kombinálják a mikrohullámú sütőt a hagyományossal.
A méret megválasztásánál gondoljunk arra, hogy a legtöbb készülék forgótányéros, azaz csak akkora edényt helyezhetünk el benne, amekkorát a forgórész gond nélkül meg tud forgatni. Ebből a megfontolásból azonban nem célszerű a végtelenségig növelni a mikrohullámú sütő méretét. Más szóval, nem biztos, hogy a forgótányéros mikrohullámú sütő a legjobb megoldás, ha szeretnénk kiváltani a konyhában a hagyományos gázüzemű sütőt.
Íme, néhány további funkció a teljesség igénye nélkül, előrebocsátva, hogy a különböző gyártók eltérő elnevezést használhatnak ugyanarra a „képességre”.
6 érzék (6 sense). Ez a funkció a mikrohullámú sütő optimális energiafelhasználását segíti. A készülék érzékeli a hőmérséklet és a páratartalom változásait, és az érzékelt adatok alapján módosítja a sütési folyamatot és annak hosszát.
Crisp. A crisp funkciónak köszönhetően az ételek alsó és felső oldala egyaránt ropogósra sül a mikróban. A hatás megegyezik a hagyományos sütéssel, azonban sokkal rövidebb sütési időre van szükség. Ehhez a funkcióhoz speciális crisp tál szükséges.
Jet Defrost/Kiolvasztás. Az étel fajtájának és súlyának kiválasztása után ez a funkció akár hétszer gyorsabban olvasztja ki az élelmiszert, mint ahogyan az magától engedne ki szobahőmérsékleten.
Jet Start. Magas víztartalmú ételek gyors felmelegítése.
Quick Heat. A mikró gyors előmelegítése a kívánt hőmérsékletre.
Forced Air. Forró levegő funkció sütemények és kis darab baromfihúsok elkészítéséhez.
Auto Reheat. Elkészített ételek vagy tej automatikus melegítése.
Auto Steam. Automatikus párolási funkció. Csak az elkészíteni kívánt élelmiszer súlyát kell megadni.
Jet Menu. Egy új automatikus funkció, mely a fagyasztott ételek elkészítését könnyíti meg.

(mall.hu/Kárpátalja)