Porosenko: „Egész Ukrajna büszke a munkácsi dandár helytállására” Debalcevénél

2015. február 19., 20:05

Az államfő a Donyeck megyei Artemivszk városában látogatta meg a Debalcevéből kivont ukrán katonákat. Közölte, fizetésemelést és prémiumot kap minden katonai járművezető.

Petro Porosenko ukrán elnök kifejezte köszönetét szerdán a Debalcevéből kivont 128-as munkácsi gyalogsági dandár tagjainak „harci küldetésük példaértékű teljesítéséért, bátor és hősies helytállásukért, amelyet az elmúlt hat hónapban mutattak”.
Az államfő a Donyeck megyei Artemivszk városában látogatta meg a Debalcevéből kivont ukrán katonákat. „Nemcsak Munkács és Kárpátalja, de egész Ukrajna büszke önökre” – mondta Porosenko az alakulatnak.
Közölte, hogy fizetésemelést és prémiumot kap minden katonai járművezető, aki ki tudta hozni járművét a harcmezőről. Kijelentette azt is, hogy a Debalcevéből kivont összes katonát hazaküldik szabadságra.
Szerhij Saptala ezredes, a 128-as dandár parancsnoka – akit Porosenko Ukrajna Hőse címmel tüntetett ki – kiemelte, hogy az egység tagjai valamennyien az utolsó pillanatig tartották állásukat, és hősiesen teljesítették feladatukat.
Közben Szemen Szemencsenko parlamenti képviselő, a Donbasz önkéntes alakulat parancsnoka Facebook-oldalán arról adott hírt, hogy eddig 167 Debalcevénél megsebesült katonáról van tudomása, valamennyiüket Artemivszkbe szállították. Vannak elesettek is, de számuk egyelőre nem ismert, mivel több holttestet hátra kellett hagyniuk a kivonuláskor.
A parancsnok az ukrán katonai vezetést hibáztatta Debalceve feladásáért. Kijelentette, hogy éppúgy, mint Ilovajszknál és a donyecki repülőtérnél, ez esetben sem a katonák hősiességén és kitartásán múlt, és még csak nem is az ellenség számbeli és technikai fölénye miatt szenvedtek vereséget, hanem a felső hadvezetés „példátlan hozzá nem értése” miatt.
Az ukrán vezérkari főnökség közlése szerint Debalcevénél az elmúlt napokban az előzetes adatok szerint összesen 22 katona esett el – közülük hatan a szerdai kivonulás közben, amikor tűz alá vették őket a szakadár erők –, és több mint 150-en sebesültek meg.

(MTI/hirado.hu/VV)