Új határátkelők Kárpátalján

2015. február 19., 23:37

Február 18-án Volodimir Csubirko, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke üzleti találkozót tartott a Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) magyar – ukrán határátkelő-hálózat projekt végrehajtóival. A projekt a magyarországi Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ rendelésére készül.

A találkozó célja az volt, hogy áttekintsék a felek előkészületi munkálatait.

Régiónk szoros együttműködése a szomszédos országokkal lehetőséget ad arra, hogy támogatást kapjunk a megye szociális fejlesztésére. A fejlesztések közül az egyik legfontosabb jelenleg a határátkelőhelyek bővítése és javítása.

A részletes elemzéseket követően a 23 lehetséges projektből kiválasztottak 4 elsődlegest: Beregsurány – Asztély (már működő  asztélyi határátkelőhely), Tiszaszentmárton – Szalóka (híd), Nagyhódos – Nagypalád (közúti), Szatmárcseke – Badaló. Még szóba jöhet a Tiszakóród – Vári határátkelőhely létrehozása.

Elmondták, hogy a szervezés során mindkét fél a saját országára vonatkozó törvények szerint alakítja ki a projekt tervezetét. Magyarország már elvégezte az összes műszaki jóváhagyást.

A Kárpátaljai Megyei Tanács sajtóközpontja közölte, hogy májusban újra megtárgyalják ezt a kérdést, s kétnapos konferenciát fognak tartani Ungváron az új határátkelők létrehozásáról.

(zakarpattya.net.ua/VV)