A kutyák porckorongkopása

2015. február 24., 17:44 , 737. szám

A kutyám egy ideje sántikál, nehézkesen mozog, kedvetlenül eszik, és túl sokat fekszik. Milyen betegsége lehet, és miként lehet meggyógyítani? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy ungvári olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Varga Béla, a Jánosi Állatorvosi Rendelő állatorvosa válaszol.

– A kutya minden bizonnyal porckorongkopásban szenved – fejti ki az állatgyógyász. – A betegség okai közt szerepel az öregedés, az egyoldalú étrend, ha például csak kenyérrel etetik az állatot, és nem jut elég kalcium, foszfor, D-vitamin a szervezetébe, melyek erősítik a csontokat, s ugyancsak a kórhoz vezethet az elhízás, illetve valamilyen vírusos megbetegedés, például a pestis, ha nem adják be idejében a védőoltást.

– Melyek a betegség tünetei?

– A kutya sántikálva jár, a szokásosnál többet fekszik, nehezen kel fel a fekvőhelyéről, s nehezen és keveset mozog, mert a mozgás fájdalmakkal jár a számára. Emellett étvágytalanná válik, és kedvetlenül eszik.

– Miként lehet meggyógyítani a kutyát?

– A terápia megválasztása a betegség súlyosságától és az állat életkorától is függ, s az is számít, milyen védőoltásokat kapott a kutya. Kalciumot kell juttatni a szervezetébe, tabletta vagy por formájában belekeverve a kalciumot az ételébe. Emellett gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszereket, valamint antibiotikumokat is adunk neki injekció formájában. Ha szükséges, a kalciumtabletták mellett fájdalomcsillapító tablettákkal is kezeljük. Az állatorvosnak kell eldönteni, mennyire súlyos a helyzet, s milyen terápiát alkalmazzon. A kezelés pedig akár három hétig is elhúzódhat, attól függően, mennyire előrehaladott stádiumban van a betegség.

– Hogyan előzhetjük meg a kutya porckorongkopását?

– Fontos, hogy ne egyoldalú, hanem változatos étrendet biztosítsunk a számára. Kalciumot és vitaminokat tartalmazó ételeket kell kapnia, zöldséget, mértékkel csontot, azonkívül jusson húshoz, s adjunk neki kalciumtablettákat, elsősorban hat hónapostól egy-két éves koráig, amikorra kifejlődik a csontozata. Tápokat is adhatunk neki, de figyeljünk rá, hogy kalciumot és foszfort is tartalmazzon a táp. És fontos, hogy eleget mozogjon, s így ne hízzon el. A lakásban tartott kutyákat is gyakran meg kell sétáltatni. Ha udvaron él, nem jó, ha láncon van, mert így szűkül a mozgástere, s ha mégis láncon tartják, legalább este, de lehetőleg időnként napközben is vegyék le róla a láncot.

Lajos Mihály