Orbán: egyéni ambíció nem kerülhet a haza szolgálata elé

2015. február 27., 23:01 , 738. szám

Sem egyéni ambíció, sem egyéni vagy csoportérdek nem kerülhet a haza érdeke és szolgálata elé – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, a Várkert bazárban tartott évértékelő beszéde elején.

A kormányfő azt is hangsúlyozta szónoklatát megnyitva, hogy „mi egy kereszténydemokrata alapokon álló néppárti közösség vagyunk, amelynek eszménye, vezércsillaga a polgári Magyarország”.

Orbán Viktor szerint Európa olyan kérdésekkel szembesül napjainkban, amelyekre lehetetlen „a liberális multikulturalizmus” keretében válaszolni. A kormányfő a legfontosabb kérdések közé sorolta azt, hogy be lehet-e fogadni azokat az embereket, akik közül sokan nem hajlandók elfogadni, vagy eleve azzal a szándékkal jönnek, hogy lerombolják az európai kultúrát.

Megakadályozhatjuk-e, hogy visszatérjen a hidegháború szelleme és Oroszország ismét az ellenségünk legyen? – folytatta. „Nekünk, magyaroknak lehetséges-e kiállni Ukrajna függetlensége, a kárpátaljai magyarok biztonsága, Magyarország energiabiztonsága és gazdasági érdekei mellett egyszerre?” – tette fel a kérdést a kormányfő.

Orbán Viktor hangsúlyozta: Magyarország választott vezetőinek ezekre a kérdésekre elkötelezett uniós és NATO-tagként kell válaszokat adni úgy, hogy az ország biztos hely maradjon egy bizonytalan világban.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarország gazdasági sikertörténet lett, amit Európa is elismer, ezért nem nézhetjük a partvonalról, hogy mások döntsenek a sorsunkról, így új külpolitikát hirdettünk, véget ért a védekező külpolitika korszaka – tette hozzá a miniszterelnök.

A saját útját járó Magyarországról a Nyugat sokáig nem tudta eldönteni, hogy fekete bárány, vagy európai sikertörténet – folytatta Orbán Viktor. Úgy látják, bár zavaros népség vagyunk, a végén megoldjuk a saját problémáinkat. Nem kérünk kivételezést és mentességet, és a végén hozzák a gazdasági számokat – fogalmazott a kormányfő.

A kormány elengedte „a politikai korrektség dogmáját” – mondta Orbán Viktor, aki szerint a magyar ember természeténél fogva politikailag inkorrekt, „vagyis még nem veszítette el a józan eszét”, „nem a duma érdekli, hanem a tények, eredményeket akar, nem elméleteket”.

Orbán Viktor azt is mondta, hogy a kormány elengedte a neoliberális gazdaságpolitikát, a megszorítások politikáját, a multikulturális társadalom „téveszméjét” és a liberális társadalompolitikát, amely nem ismeri el a közjót, és elutasítja a keresztény kultúrát. A miniszterelnök hozzátette ugyanakkor, hogy „az előző korszakból” érdemes megtartani a demokráciát, annak „jelző nélküli formáját”.

A következő éveknek a minden nap keményen dolgozó emberekről kell szólniuk – jelentette ki a kormányfő.

A cél, hogy mindenki, aki dolgozik, meg tudjon élni, és egyre könnyebben tudjon megélni a munkájából – mondta a kormányfő. Ezért fog nőni a kétgyermekes családok adókedvezménye, otthonteremtési program indul, folytatódnak az életpályamodellek, emelkedik a háziorvosok juttatása, új óvodák épülnek, új szakmunkásképző rendszert alakítanak ki, valamint ingyenes közétkeztetés lesz a gyermekeknek – sorolta.

A keményen dolgozó magyarok százezreit gazdasági növekedés mellett, azzal együtt, a versenyképesség javításával párhuzamosan kell megsegíteni – tette hozzá.

Legyünk ismét észnél! Ne üljünk a babérjainkon! – kérte pártját és annak híveit Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő a vasárnapi veszprémi időközi választást értékelve azt mondta, régóta nem fordult velük elő az, mint most, hogy simán veszítettek, ráadásul a kétharmados parlamenti többségük is elesett. Azt mondta, híveik nem jelentéktelen része nem állt ki mellettük, minden bizonnyal elégedetlen velük, ezért valószínűleg több egyeztetésre, megegyezésre és több konzultációra lesz szükség a jövőben.

Orbán Viktor szerint egy felfokozott választási év után nem szabad megnyugodni, polgári demokráciákban nincs végső győzelem.

Hozzátette: csak akkor lesz polgári Magyarország, ha mindenki dolgozik érte, akinek az fontos. Úgy fogalmazott: harcolni együtt lehet és nem egymás ellen, mert egységben az erő, mert egy a tábor, egy a zászló. Jó reggelt Magyarország! Jó reggelt magyarok! – zárta beszédét.

(hirado.hu/MTI/Kárpátalja)