Isiász-szindróma (ülőidegzsába)

2015. március 3., 18:54 , 738. szám

Cipelés közben időnként hirtelen erős fájdalom hasít a hátamba, a derekamba, és tűszúrásszerű érzésem is támad. Milyen betegségem lehet, és mit lehet ellene tenni? – kérdezi levelében egy barkaszói olvasónk. Kérdéseit dr. Lasek Lászlóhoz, a Nagyszőlősi Járási Kórház ideggyógyászati osztályának főorvosához továbbítottuk.

– A beteg minden bizonnyal isiász-szindrómában (ülőidegzsábában) szenved – indítja beszélgetésünket a szakorvos. – A betegség az emberi szervezet leghosszabb idegéről, a nervus isiadicus nevű ülőidegről kapta a nevét. A fájdalmat pedig az ülőideg összenyomódása okozza. Leggyakrabban a csigolyatestek között elhelyezkedő porckorong sérve az oka. A porckorong külső rostos rétege bizonyos mozdulatok következtében akár el is szakadhat, így kitüremkedik a belsejében levő kocsonyás anyag, összenyomva az ideget. A porckorongsérven kívül az isiász oka lehet még a gerinccsatorna-szűkület, gyulladás vagy vérkeringési zavar. Nagyon ritkán rosszindulatú daganat is kiválthatja. Az isiász-szindróma bármelyik életkorban előforduhat.

– Melyek a kór tünetei?

– Az isiászra jellemző fájdalmat rendszerint a hát vagy a derék szokatlan megterhelése, egy ügyetlen mozdulat vagy helytelenül végzett cipelés válthatja ki. A fájdalom lehet enyhe vagy gyötrelmes, belénk hasíthat hirtelen élesen vagy tompán, és fokozatosan erősödik. A fájdalommal együtt előfordulhat zsibbadás, érzéskiesés, tűszúrásszerű érzés, a láb ügyetlenebbé válása. Súlyos esetben izombénulás, vizelet- vagy széklet-visszatartási képtelenség is előfordulhat.

– Mi segíti az orvosokat a diagnózis felállításában?

– Nagyon sok esetben tipikus a beteg testtartása: a gerinc „megpróbál elhajolni” a fájdalom elől, és ún. autalgiás – egy kissé elcsavarodott – tartást vesz fel. A vizsgálat során a legfontosabb a daganat lehetőségének a kizárása, ami CT- vagy MRI-vizsgálattal érhető el.

– Hogyan kezelik a pácienseket?

– A gyógyszeres terápia során fájdalomcsillapítókat és izomlazítókat írunk fel. A gyógyszereket szájon át, infúzió formájában, a fájdalom helyére adott lokális, illetve izomba adott injekcióval, valamint bőrön át felszívódó tapasz formájában juttatjuk be a szervezetbe. A gerinctorna a krónikus esetek kezelésében, illetve a panaszok megelőzésében játszik szerepet. Műtéti beavatkozás pedig akkor jöhet szóba, ha vagy bénulásos tünetek jelentkeznek, vagy vizelési zavar alakul ki, vagy ha a tünetek 2-3 hónapig tartó, megfelelő kezelés hatására sem enyhülnek.

– Miként lehet megelőzni a betegség kialakulását?

– Szükség van a rendszeres testmozgásra, különösen hasznos az úszás, a kerékpározás. Rendkívül fontos a helyes ülési mód. A helyes testtartás része, hogy ülés közben mindkét talp egyenletesen feküdjön a földön. A nehéz tárgyakat nem görbe háttal kell felemelni, hanem egyenes gerinccel, guggolásból, s ha terhet visznek, mindkét kar legyen egyenletesen megterhelve. Az ágy pedig legyen kemény és egyenletes.

Lajos Mihály