Koszorúzás a kommunizmus emléknapján

2015. március 3., 19:57 , 738. szám

Február 25-én, a kommunizmus áldozatainak emléknapján a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete és városi szervezete megkoszorúzta a sztálinizmus áldozatainak beregszászi emlékművét.

A Magyar Köztársaság Országgyűlése 2000. június 13-án elfogadott 58/2000. (VI. 16.) sz. határozatában rendelte el, hogy ezentúl minden év február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját. Azért ekkor, mert Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKGP) főtitkárát 1947-ben ezen a napon a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok teljes mértékben jogellenesen, a képviselői mentelmi jog ellenére letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, ahol nyolc évet töltött fogságban, először a Gulagon, majd 1951. szeptember 25-től az Állambiztonsági Minisztérium moszkvai központi börtönében.
A politikus letartóztatása és fogva tartása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket, és így haladt a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. Az eset ezzel a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, amely a kommunizmus közel 50 éves uralmát jellemezte. Kovács Béla mellett a kárpátaljai magyarság is nagy árat fizetett, hisz 1944-ben a megszálló szovjet hatóságok vidékünkről deportálták a 18 és 50 év közötti magyar férfiakat, akiknek több mint a fele soha többé nem térhetett haza.
Az emlékműnél Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, Vass Ottó alelnök és Horkay Sámuel, a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetének tiszteletbeli elnöke koszorúzott.

bzs