A mirigykór

2015. március 3., 18:48 , 738. szám

A csikóim étvágytalanok, orrfolyásuk van, köhögnek. Milyen bajuk lehet, és meg lehet-e még őket menteni? – érdeklődött szerkesztőségünknél egy feketeardói olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Szijus Attila técsői állatorvos válaszol.

– Az állatok minden bizonnyal mirigykórban (népies nevén: csikókehben) szenvednek – fejti ki a szakember. – A betegség a fiatal lovak felső légúti, a fej és a torok nyirokcsomóinak gennyes gyulladásával, esetleg vérmérgezéssel járó fertőző betegsége. A féléves–két és féléves állatok a legfogékonyabbak a megbetegedésre. A kórt bakteriális fertőzés okozza, az állományban általában a betegségen átesett, de baktériumhordozó lovak terjesztik a mirigykórt. A betegség terjedhet cseppfertőzéssel – a beteg lovak köhögésükkel juttatnak váladékcseppeket a környezetükbe –,  de a takarmányba, az ivóvízbe jutó savós, gennyes orrváladékkal is terjedhet a kór. A baktériumok a torok és az orrüreg nyálkahártyájának gennyes gyulladását idézik elő, majd a fertőzés továbbterjed a fej és a nyak nyirokcsomóira, melynek következtében azok elgennyesednek, esetenként felnyílnak, a genny kifolyik. Az esetek egy részében vérmérgezés is kialakulhat, ami elhulláshoz vezet. Áttétek is kialakulhatnak a bélfodrok nyirokcsomóiban, a tüdőkben és az ízületekben. A betegség kialakulásában nagy szerepet játszanak a hajlamosító tényezők: a megfázás, esetleges huzatos, nedves istállóban való tartás, a dohos levegő, a hiányos takarmányozás, mindennemű megerőltetés. Esetleg olyan vírusos fertőzések is kiválthatják, melyek a torok vagy a felső légutak hámját károsítják.

– Melyek a betegség tünetei?

– Három–hétnapos lappangási idő után a fiatal lovak étvágytalanokká válnak, savós, majd gennyes orrfolyásuk támad. Az orr nyálkahártyáján apró, gyulladásos göbök jelennek meg, melyek felnyílnak, és tartalmuk kifolyik. A torok és a fültő alatti nyálmirigy gyulladása miatt a beteg köhög, nehezen nyeli le a takarmányt, esetleg félrenyel. A torok és a fültő megduzzad, 2-3 napon belül hullámzó tapintásúvá válik, ami a nyirokcsomók beolvadására utal. Megfelelő kezelés hiányában az állat megfullad, vagy vérfertőzésben pusztul el. De gennyes tüdőgyulladás is kifejlődhet.

– Miként kezelik, és miként lehet megelőzni a mirigykórt?

– A tünetek észlelésekor a gazdának mielőbb állatorvoshoz kell fordulnia. A beteg állat antibiotikumot kap, melynek fajtáját és formáját az állatorvos határozza meg. Így megelőzhető a vérfertőzés, illetve az áttétek kialakulása. A kórban szenvedő lovat lehetőleg el kell különíteni a társaitól, fel kell javítani a takarmányozását. Megfelelő körülmények között kell tartani a lovakat. Időről időre pedig fertőtleníteni kell az istállót valamilyen klórtartalmú fertőtlenítőszerrel.

Lajos Mihály