Fedezze fel Kárpátalját tavasszal!

2015. március 10., 20:50 , 739. szám

Itt a tavasz! A kirándulások szezonja. A megújulás évszaka. Újjáéled fű, fa, virág, lila fövénypompák jelzik jöttét a hírhozó tavasznak. Kertek, ékes tulipánok színkavalkadjában gyönyörködhet a szemünk, a májusi orgonavirág illata messzire száll. Pirospozsgás arcú ifjak fatörzsek mögött szerelmet vallanak. Egy évszak, mely sok értelemben hoz változást, s ez remek alkalom arra, hogy belül, lélekben is megújuljunk, hiszen ha harmóniába kerülünk a természettel, akkor sokkal könnyebben virágba borulhatunk magunk is. Tavasszal ismét megjelennek azok a dolgok körülöttünk, amelyeket télen nélkülöznünk kellett. Kisüt a nap, felmelegszik a természet, megjelennek az énekes madarak, kizöldülnek a fák. A nappal ideje megnyúlik, s rövidebbé válnak az éjszakák. Mit tegyünk, hogy mi is a részesévé váljunk a megújulásnak? Mozduljunk ki megszokott hétköznapi, monoton életünkből. Merjünk bátran kimenni a természetbe, ismerkedjünk a minket körülvevő élővilággal, amelynek  részesei vagyunk.

Kedves olvasó, talán felmerül önben a gondolat, hogy a mostani válságos időkben az embernek épp erre nincs energiája, sem lehetősége. Sokszor mindez elhatározás kérdése. Nekünk is energiát kell gyűjtenünk a mindennapok nehézségeinek leküzdéséhez, s ahogyan ezt a természet is teszi, tavasszal megújul, hogy készen álljon majd a vetés és aratás idejére. A hosszú, nehéz tél után szüksége van az embernek is a megújító tavaszi kikapcsolódásra. A fogyasztói társadalom rohanó világában, a monoton hétköznapok közepette elfelejtünk élni. Elfelejtünk teret adni életünkben azoknak az apró örömöknek, melyek színessé, egyénivé tehetik életünket. Reményik Sándor egyik művében így ír: „Ne várd, hogy a föld meghasadjon, És tűz nyelje el Sodomát. A mindennap kicsiny csodái, Nagyobb és titkosabb csodák.” Nos itt van néhány tipp azoknak, akik úgy döntenek, hogy a tavasz üde színfoltjait beengedik életükbe.  
A Huszti járás területén a Kiresi-tisztáson található az élővilág egyik különleges természeti képződménye – a Nárciszok völgye. A több mint 250 hektáros rét védett terület, és az egyetlen olyan hely Ukrajnában, ahol a keskenylevelű nárcisz természetes környezetben, összefüggő területen virágzik. Kutatók állítása szerint a növények a völgyben a jégkorszak idején jelentek meg, amikor a környező hegyekből jelentős sártömeg ömlött a völgybe, magával hozva a hegyvidéki élővilág gyökereit. Hasonló, bár kisebb kiterjedésű nárciszmezők találhatók még az Alpokban, valamint Románia és néhány balkáni ország területén. A növények május elején virágzanak megszámlálhatatlan mennyiségben, bódító illattal. A Kiresi-tisztásra a Husztot elkerülő, Ökörmezőre vezető út mellett, Kőrösös települést elhagyva érkezünk. A nárcisz Huszt jelképe is egyben, szerepel a város címerében is. Minden év májusában sor kerül a Kiresi-tisztáson az Arany nárcisz énekfesztivál lebonyolítására, a nárciszok virágzása idején. Ez a lehetőség szezonális, május 1–25-ig tart, de remek lehetőség egy kis kikapcsolódásra. Pazar látványosságban lehet részünk, belemerülve a természet szülte csodába, s már egy kikapcsolódási ponttal is bővülhet élménytárunk.
A tavasz a mozgás évszaka is, a téli visszafogott kimozdulást felválthatja a szabadban végzett séta, kerékpározás vagy más tevékenységek sorozata. Kicsiny vidékünkön talán érdekes kikapcsolódás lehet egy hétvégén, ha a megye főváro­sában, az Ung partján kerékpáros kirándulásba fogunk. A kerékpárút a Korzó és a Volosin út kereszteződésénél kezdődik. Az útvonal hossza 8,8 km, a túra ideje 1 óra 45 perc.
Kerékpárok kölcsönzésére is van lehetőség az ungvári Tourinfo irodában. S ha már Ungvárnál tartunk, elengedhetetlen, hogy életünk folyamán, kárpátaljaiként egyszer ne sétáljunk végig a szakura, avagy másik nevén japáncseresznyefák rendszerint április közepétől május elejéig tartó virágzása idején a folyóparton. Ebben az időszakban a megyeszékhely valamiféle elvarázsolt kerthez hasonló. A városban közel 2000 szakura virágzik évről évre, s a rózsaszín virágfelhő már-már ikonikus jelentéssel bír életében. A különleges látvány minden tavasszal turisták ezreit vonzza vidékünkre, hiszen Ungvár városában található Európa legnagyobb szakura fasora, mely az Ung folyó Pravoszláv és Kijevi parti útjain húzódik. S ha már mozgás, akkor itt egy egészen különleges lehetőség. A lovaglás az egyik legnépszerűbb szabadtéri tevékenység, nagyon sok településen nyílik alkalom a lovas turizmus kínálta lehetőségek kipróbálására. Az év minden évszaka alkalmas a lovas túrákon való részvételre; tavaszi–nyári és az őszi időszakban csakúgy, mint télen lovas szánon. Több hotel és vendégház is lehetőséget kínál lovasturizmus gyakorlására, és általában lovaglóórákat is lehet venni. Az Ökörmezői, Szolyvai, Perecsenyi, Nagybereznai, Ilosvai, Ungvári járásban és Beregszászban is működnek lovardák. A Perecsenyi járásban található Vojevodino turistabázis ajánlatai között is megtalálható a lovaglás, akár sík, akár hegyi terepen. Az Ungvári járásban található „Arany hegy” hotel-ranch szintén kínál lovas programokat: lovaglás a lovardában, vagy speciálisan kialakított erdei útvonalon a hotel körül. A szolyvai járási „U Tarasza” üdülőben lovaglóórákat is lehet venni, illetve a gyerekek kipróbálhatják a pónilovaglást. A Beregszászban működő Mustang sportklubban lovaglási lehetőség áll az idelátogatók rendelkezésére, megismerkedhetnek a tájlovaglás szépségeivel.
Számtalan lehetőség van a spontán kempingezésre kinn a szabadban, hiszen a Kárpátok csodálatos hegyvonulatait tudhatjuk magunkénak, melyek a tavaszi ébredéskor önmagukban is fantasztikus látványt nyújtanak.
Kedves olvasó, reméljük, sikerült kedvet csinálnunk egy kis tavaszi kimozduláshoz!

Váradi Enikő