Felrobbant egy önkéntes zászlóalj parancsnokának a járműve

2015. március 10., 20:55 , 739. szám

Feltételezhetően pokolgépes támadás érte a Szlobo­zsanscsina (Szlobodák Ukrajnája) nevű ukrán önkéntes zászlóalj parancsnokát múlt pénteken Harkivban, amikor a kisbusza felrobbant – írta Facebook-oldalán Anton Herascsenko, Arszen Avakov ukrán belügyminiszter egyik tanácsadója.

A Szlobozsanscsina (Szlobodák Ukrajnája) történelmi, szabad parasztok és kozákok lakta terület Ukrajna északkeleti, illetve Oroszország feketeföldi körzetének délnyugati részén.
A robbanás idején Andrij Janholenko, a zászlóalj parancsnoka és felesége tartózkodott a kisbuszban. A robbanást mindketten túlélték, de a feleség súlyosan megsérült. A házaspárt kórházban ápolják.
Janholenko és öccse korábban a Berkut rohamrendőrség harkivi egységénél szolgált, de 2013-ban megtagadták a majdani tüntetők elleni fellépést, amiért menesztették őket a hivatásos állományból.
A testvérek az Andrij vezette zászlóaljjal ukrán oldalon részt vettek a Donyeck és Luhanszk megyei harcokban – írta a Facebook-bejegyzésben Herascsenko.
A belügyminisztérium helyi hivatala mindeközben arról számolt be, hogy a közelben egy fel nem robbant aknát találtak a vizsgálódó hatóságok.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)