Határon túli magyar szervezetek vezetői Brüsszelben

2015. március 10., 20:57 , 739. szám

A Fidesz–KDNP európai parlamenti (EP) küldöttségének meghívására Brüsszelben egyeztettek külhoni magyar politikai szervezetek vezetői, képviselői – közölte múlt csütörtökön a magyar néppárti delegáció.

A találkozón jelen volt többek között Berényi József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártjának elnöke, dr. Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke, Darcsi Karolina, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség politikai és kommunikációs titkára, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség vezetője, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, valamint Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség vezetője, Gubík László felvidéki magyar politikus.
A résztvevők megbeszélést folytattak a határon túli magyar képviselők európai parlamenti jelenlétében rejlő lehetőségekről és a közös érdekérvényesítésről – emelte ki a Fidesz–KDNP EP delegációjának közleménye, amely arra is emlékeztetett, hogy saját pártjuk vagy a Fidesz–KDNP listájáról az összes nagyobb, határon túli magyar közösség juttatott képviselőt a strasbourgi uniós parlamentbe, és ez volt az első alkalom, hogy a Fidesz–KDNP EP küldöttsége, a határon túli EP-képviselők és a külhoni magyar politikai szervezetek vezetői együtt egyeztettek Brüsszelben.
Dr. Orosz Ildikó, KMPSZ elnöke felszólalásában mindenekelőtt köszönetet mondott a Fidesz–KDNP pártszövetségnek, amiért Bocskor Andrea révén lehetőséget biztosítottak a kárpátaljai magyarság érdekeinek képviseletére az Európai Parlamentben. Darcsi Karolina lapunknak elmondta, az elnök asszony három javaslatot fogalmazott meg a magyar néppárti delegáció irányában. Az első egy, a kárpátaljai magyarság XX. századi történetét és gyötrelmeit feldolgozó film elkészítése. Mivel a magyar kormány a 2015-ös esztendőt a Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította, Orosz Ildikó egy olyan konferencia megszervezésére is javaslatot tett a jelenlévőknek, melyen közösen emlékeznének meg a kommunizmus áldozatairól. Mindemellett a KMPSZ elnöke azt is fontosnak tartaná, hogy a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség által ötévente megrendezett, a helyi magyar férfilakosság deportálásának emlékét megidézni hivatott, Munkácsról a szolyvai láger területén kialakított emlékparkba tartó menetben idén EP-képviselők is részt vegyenek. Ezáltal a megemlékezés sokkal hatásosabb és figyelemfelkeltőbb lenne, erőteljesebben tudatosítaná az Unió tagországaiban a magyarsággal szemben elkövetett szovjet bűntetteket – mutatott rá Orosz Ildikó.
A nap végén a vendéglátók és vendégeik részt vettek a Fidesz Polgári Szalon estjén, melynek háziasszonya Pelczné dr. Gáll Ildikó EP-képviselő volt. Az esemény alkalmat adott a magyar szervezetek vezetőinek a 2014-es európai parlamenti választás alkalmával a Fidesz–KDNP nemzeti listáján mandátumhoz jutott képviselőkkel való találkozásra és eszmecserére.

(MTI/hirado.hu/zzz)