Izsák Balázs: Emelje fel szavát a román elnök

2015. március 10., 20:21 , 739. szám

Nyílt levélben kérte a Székely Nemzeti Tanács elnöke Klaus Iohannist, Románia elnökét, hogy emelje fel szavát a székelyeket ért jogsértések ellen.

Izsák Balázs levelében az alapvető emberi jogok, a gyülekezésijog és a szólásszabadság megsértésére hivatkozott, példaként említve, hogy a marosvásárhelyi polgármester betiltotta azt a március 10-ére tervezett demonstrációt, amelyen Székelyföld beolvasztásának terve ellen tiltakoztak volna. Az SZNT elnöke felidézte: a székelyek nagy számban Klaus Iohannisra szavaztak a tavaly novemberi államfőválasztáson. Románia elnöke igazi demokrataként mutatkozott be, a székelyek bíztak benne, hogy ő „valóban a jól végzett munka országává akarja tenni Romániát”, ami a törvényességet, az alkotmány és a nemzetközi kötelezettségvállalások tiszteletben tartását jelenti – fogalmazta meg.
Izsák Balázs kijelentette: azt kérték az elnöktől, hogy emelje fel a szavát, szólaljon meg, ítélje el a jogsértést. Hozzátette: az SZNT támogatja Klaus Iohannist, miszerint Románia közigazgatásának átszervezése kérdésében az elejéről kell kezdeni a közvitát. „Mondhatni, egy oldalunk állunk ebben a kérdésben” – jegyezte meg.
Azzal kapcsolatban, hogy a marosvásárhelyi rendőrség parancsnoka feljelentéssel fenyegette meg azokat, akik a székely vértanúkra való emlékezésre hívtak, Izsák Balázs megállapította: az említett rendőri vezető „visszahozza Európa leghírhedtebb terrorszervezete, a román politikai rendőrség terrorját”, és megpróbál megfélemlíteni. A Securitate hagyományait őrző hatóságok le akarnak számolni a Székely Nemzeti Tanáccsal, amely a jog és a demokrácia eszközével küzd – mondta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Izsák Balázs.

(Kossuth Rádió, 180 perc/hirado.hu/Kárpátalja)