DSZNSZ: Január vége óta több mint 12 ezren hagyták el a Donbászt

2015. március 11., 15:10

Január vége óta az Ukrán Rendkívüli Helyzetek Állami Szolgálatának (DSZNSZ) munkatársai által, a helyi hatóságok támogatásával, az önkéntesek révén vagy önerőből a tranzitállomásokon keresztül 12 ezer 163 személy, köztük 2258 gyermek és 347 fogyatékos hagyta el az otthonát Donyeck és Luhanszk megyékben – közölte az Interfax-Ukraina hírügynökség.

„Az operatív információ alapján mára az ATO térségéből, Donyeck és Luhanszk megyékből összességében 768 239 személy lett áttelepítve más régiókba” – jelezte mai kijevi tájékoztatóján Natalija Bisztra, a DSZNSZ sajtószolgálatának vezetője.

Szavai szerint a lakosság továbbra is folyamatosan hagyja el a keleti régióknak a szeparatista fegyveresek által tűz alatt tartott településeit, azonban pillanatnyilag nem tapasztalható az áttelepülők számának jelentős növekedése.

„A DSZNSZ Szlovjanszkban és Konsztyantinyivkában található tranzitállomásain átlagosan 20–50 személy jelentkezik naponta, hogy szeretnék elhagyni a veszélyes területeket, áttelepülnének az ország más régióiba. Ezen belül az emberek főként a terroristák ellenőrzése alatt álló területeket hagyják el” – tette hozzá Bisztra.

A DSZNSZ sajtószolgálatának vezetője elmondta egyebek mellett, hogy március 10-én 22 személy hagyta el Horlivkát, Makejevkát, Donyecket, Jenakijevót, Harcizszket és Debalcevét. Az Ukrajna által ellenőrzött területen valamennyien megkapták a szükséges segítséget – írja a hírügynökség.

(interfax.com.ua/Kárpátalja)