Az EU kitart a Krím annexiójának elutasítása mellett

2015. március 17., 11:43

Az Európai Unió kitart amellett, hogy nem ismeri el a Krím félsziget orosz elcsatolását – közölte hétfőn kiadott nyilatkozatában Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője.

A közleményben az olasz politikus leszögezi, hogy az EU egy évvel az illegitim „népszavazás” és a terület törvénytelen annexiója után is határozottan elkötelezett Ukrajna területi egysége és szuverenitása mellett. „Az Európai Unió nem ismeri el és elítéli a nemzetközi jognak e megsértését” – erősíti meg közleményében Mogherini megtoldva azzal, hogy a Krím törvényellenes elcsatolása kihívás a nemzetközi biztonságra és súlyos megbolygatása a nemzetközi jogrendnek, amely minden állam egységét és szuverenitását szavatolja.

Nyilatkozatában Mogherini felszólítja az ENSZ tagállamait, hogy fontolják meg az unió politikájához hasonló intézkedések, a többi között például szankciók alkalmazását a Krímmel szemben.

A közlemény rögzíti, hogy az EU-t továbbra is aggasztja a fokozódó katonai jelenlét a félszigeten, valamint az emberi jogok romló állapota, a szólásszabadság korlátozása és a nemzeti kisebbségek üldözése.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)