Álmodni hív

2015. március 24., 18:47 , 741. szám

Nemrégiben megjelent, s a napokban valószínűleg már minden iskolába eljutott a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség gyermeklapja, az Irka. A meséken, verseken, kézműves és dalos oldalon túl most egy ígéret is várta az Irka-olvasókat.

A lap próbaszáma 1993-ban jelent meg. Főbb célja az olvasóvá nevelés, az anyanyelvápolás, az ismeretközlés volt, s az olvasók az Irka oldalait lapozgatva az ismereteken túl új élményekkel is gyarapodtak oldalról oldalra, lapszámról lapszámra.
A rovatok, az oldalak, az olvasók az évek folyamán változtak, de a célok ugyanazok maradtak: megkedveltetni a gyermekekkel azt a csodát, amelynek művelői úgy indulhatnak el világkörüli útra szerencsét próbálni, úgy találkozhatnak titokzatos személyekkel, élőlényekkel, úgy nevethetnek vagy sírhatnak felváltva, hogy ahhoz nem is kell elhagyniuk szobájukat, olvasókuckójukat.
A 2014-es évben megjelent Irkák mindegyike a különböző évszakokhoz igazodott. A mostani ettől a különben nem régi „hagyománytól” egy időre szakított, s egyfajta egyvelegét kínálja az olvasóknak mindenfélékből. A versekben játszadozó gyerekek, tavaszébresztő gondolatok, különböző mesterségek elevenednek meg; a legkisebbeket és a kézműveskedni vágyókat a Döngicsélő kézműves oldalán papírhóvirág várja; a klasszikus gyermek- és ifjúsági irodalom remekeiből szemezgető Álmodni hívunk rovatban ez alkalommal Milne Micimackója, s mindenki legkedvesebb mackójának verselményei kaptak helyet. Emellett több népmese, Lázár Ervin szurkos kezű királyfiai, a Dalolda(l)on népdalok is várják az olvasót, míg a Biblia történeteit bemutató sorozatban Ábrahám vándorútja, Sodoma és Gomora pusztulása található. És természetesen nem lenne teljes az Irka olvasói írások nélkül. A Postabontásban a csapi Malomka Gabriella Réka beteg című verse és a nagygejőci Szemszicskó Donatella A körforgás című meséjének első része olvasható.
És végül az ígéret… A következő lapszámra az új ismeretek és érdekességek mellé új külsőt és formát is ígérünk. Azokkal a célokkal, amelyeket az Irka több mint 20 éve szolgál, nem kívánunk szakítani, de a következő lapszám színesebb, olvasnivalóban és érdekességben is gazdagabb lesz. És már nem is kell rá olyan sokat várni…

Espán Margaréta,
az Irka főszerkesztője