Az érsekújváriak nem akarnak vízerőművet

2015. március 24., 20:14 , 741. szám

A felvidéki Érsekújváron tiltakozásba kezdtek a Nyitra folyón megkezdett vízerőmű-építés ellen, mert a környék a helyiek kedvelt pihenőhelye. Az önkormányzat arra készül, hogy felülvizsgálja az előző városvezetés által jóváhagyott, és az építkezést lehetővé tevő területrendezési tervet.

Több száz tiltakozó hatolt be az Érsekújvár mellett, a Nyitra folyón épülő kis vízerőmű munkaterületére. Ledöntötték a kerítést, az egyik aktivista pedig kövekkel dobálta meg a munkagépeket. Az érsekújváriak nem akarnak vízerőművet a város és környéke kedvenc kirándulóhelyén, a Zúgó parkerdőben.
Ottokár Klein, tavaly decemberben megválasztott polgármester a tiltakozók oldalára állt. Mint mondta, minden tőle telhetőt megtesz az építkezés leállításáért. Nehéz dolga lesz, mert a beruházónak érvényes engedélye van, évekkel ezelőtt felvásárolta, illetve bérbe vette a földterületet, az építkezés tehát legális. A beruházó cég képviselője azt mondta, ha a város megtéríti az eddigi költségeket, elállnak az építkezéstől. Érsekújvárnak azonban nincs pénze. A polgármester szerint a lakosság összefogásával és anyagi áldozatvállalásával menthető meg a Zúgó parkerdő.

(Kossuth Rádió, Krónika/hirado.hu/Kárpátalja)